Kedi Alerjisi, Belirtisi ve Olası Çözüm Yöntemleri!

Kedileri sevmeyenler ve çocukluktan beri dostlarımızdan korkanlar için yapacak pek bir şey yok. Ancak eğer kedilerden kedi alerjisi yüzünden uzak duruyorsan, neyse ki elde bir iki çözüm var!

Kedi alerjisi

Öncelikle şunu belirterek başlamak istiyoruz: Burada yer alan bilgilerin hepsini eğitsel amaçla yazdık. Yani herhangi bir sağlık tavsiyesi ya da veteriner hekim görüşüne sahip değiliz. Bilgi aktarmak tek amacımız. Bunu net bir şekilde ifade ettikten sonra gelelim kedi alerjisi ve belirtileri konusuna. Bunlara değindikten sonra ise çözüm yöntemlerine şöyle bir göz atıp yazımızı tamamlayacağız.

KEDİ ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Aslında kedi alerjisi kendini anında belli eder. Patili dostlarımızdan birinin yanına yaklaştığında ya da dostumuz önceden sağa sola tüy döktüyse vah haline. Vücudunun immün sistemi hemen harekete geçer. Kedilerin salyalarında, tüylerinde, kepeklerinda veya idrarlarında bulunan proteinlere savaş açar. Bu da ortaya:

  • Hapşuruk
  • Öksürük
  • Kaşıntı
  • Nefes güçlüğü
  • Burun akıntısı ve
  • Kızarık gözler

gibi çeşitli sorunlar çıkarır. Peki bu durumda ne yapmalıyız?

İlk olarak alerjiye yol açan diğer faktörleri aradan çıkarmak gerek. Yani toz, mayt ve benzeri alerjenleri iyice temizleyerek yok etmeliyiz. Bu alerjen maddelere zaman zaman kokulu mumlar ve bazı şampuanlar ya da sabunlar da dahil olabilir. Gözümüzü dört açmakta fayda var. Buna rağmen kediler alerjini tetikliyorsa senin için çözümlere geçsek daha iyi olur.

KEDİ ALERJİSİ ÇÖZÜMLERİ

kedi alerjisi

Normal şartlar altında alerjisi olan insanlar, ilk çözüm yöntemi olarak ilaç kullanmayı tercih eder.  Bu noktada eğer engelleyecek başka bir tıbbi durumun yoksa alerji ilaçları seni ciddi anlamda rahatlatacaktır, bize güven. Tabii alerji konusunda uzmanlaşmış bir doktordan tavsiye alman atman gereken ilk adım.

Sonrasında kedi dostlarımıza yavaş yavaş alışma aşaması geliyor. Kedisi olan bir arkadaşını ziyaret edip onun kedisiyle iletişim kurabilirsin. Kediyle temasa geçmeden yarım saat veya bir saat önce alerji ilaçlarını al. Sonra da kedinin seni kabul etmesine izin ver. Eğer sana yaklaşıyorsa fazla uzatmadan, 15 dakika kadar dostumuzu sev. Ziyaret süresini adım adım artırarak patili dostlarımızın yanında daha fazla zaman geçirmeye alışabilirsin.

Elbette hipoalerjenik kedi türlerine de yönelebilirsin. Mesela Sfenks, Devon Rex ve Siberya kedileri bu açıdan müsait dostlarımızdan. Sfenks malumun tüysüz, Devon Rex’in tüyleri alerji yapmayabiliyor ve Siberya kedilerinde ise alerji yapan proteinden az var.

EĞER KEDİ SAHİPLENMEK İSTİYORSAN

Alerji meselesini çözdüysen ve kedi sahiplenmeye karar verdiysen sana bir iki tavsiyemiz daha var. Alerji ilaçlarını al, üstüne rahat kıyafetler geçir ve doğru barınağa! Barınaktayken kedilere mümkün mertebe temas etmeye çalış. Vücudunun verdiği tepkileri iyice gözlemle ve içine sinen patili dostlarımızdan birini sahiplen. Gerçi hepimizin bildiği gibi kediler insanları seçer ama neyse…

Evini mümkün mertebe evcil dostumuz için hazır bir hale getir. Yine de barınak çalışanlarına alerjinden bahset. Oldu da eve geldiğinde alerjin coştu, açıkçası elden bir şey gelmez. Patili dostumuzu geri götürmen gerekebilir. Tam da bu yüzden barınak çalışanlarını uyarsan iyi olur.

Umarız ki alerjin, böylesine güzel bir tecrübeden mahrum kalmana yol açmaz. Sen de kedi ebeveynliğinin büyülü dünyasına adım atarsın. Ya da belki de çoktan attın! Yeni bir kedi sahiplendiysen ya da sahiplenmeye karar verdiysen, yapman gerekenleri merak etmene gerek yok. Bunun için kaleme aldığımız yazımızdan ihtiyacın olan her şeyi öğrenebilirsin!

Paylaşan heymypet