Kavga Eden Köpekleri Ayırmanın Yolları

Köpeğin sokakta onu gösterirken bir anda diğer köpeklerle etkileşime mi girdi? Gerçekten bu bir kavga mı yoksa oyun mu oynuyorlar? Nasıl emin olabilirsin ki? İşte hem kavgayı ayırt etmeni hem de kavga eden köpekleri ayırmanı öğreneceğin yazımız.

kavga eden köpekleri

 

Köpek dövüşleri tehlikeli ve korkutucu olur. Ve sevgili evcil hayvanın söz konusu olduğunda, içgüdün onu kurtarmak için koşulsuzca ortaya atılır. Ancak böyle bir durumla karşılaşırsan koşulsuz öne atılman pek de doğru bir düşünce değil. Bir köpek kavgasını nasıl doğru bir şekilde tanıyacağını ve ayıracağınızı bilmen, senin ve köpeğinin güvenliği için çok önemlidir. Neyse ki senin için kavga eden köpekleri ayırmanın yollarını anlattık.

Köpekler Neden Kavga Eder?

Köpekler, bölge, oyuncaklar veya yiyeceklerin korunması dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı birbirleriyle kavga eder. Ya da korkudan tepki verirler. Hatta bazı köpekler, diğer köpeği korkutup kaçırmayı umarak kendilerini tehdit altında hissettiklerinde saldırıya geçer. Hayal kırıklığı, özellikle duygusal öz kontrolü öğrenmemiş bir köpekte saldırgan davranışlara da yol açabilir. Ve bir köpek de tolerans noktalarının çok ötesine itilebilir.

Köpeklerin Gerçekten Kavga Ettiği Nasıl Anlaşılır?

Köpekler daha ciddi davranışların provasını yapmak için oynarlar ve oyunlarının çoğu vücut çarpmaları ve boğaz ısırmalarıyla agresif görünebilir. Ayrıca, birçok köpek, aktivitenin daha da güçlü görünmesine neden olabilecek şekilde hırlar. Peki, sert bir şekilde oynanan oyun ile köpek dövüşü arasındaki farkı biliyor musun? Köpeklerin beden diline ve davranışlarına yakından bakmak karar vermene yardımcı olacaktır. İşte aranacak bazı şeyler:

  • Rahat mı görünüyor yoksa gergin mi? Oyundaki köpekler bu sırada rahat davranır.
  • Ağızları açık mı, dudakları gergin mi yoksa hırlıyor mu? Köpekler, diğer köpeğe zarar vermediklerini göstermek için tamamen ağzı açık bir şekilde oyun oynar.
  • Aksiyon bir oyun ile mi başlıyor (köpeğin ön patileri yere inerken kuyruğunun ucu yukarı kalkıyor mu) Bu jest, izlenecek her şeyin eğlenceli olduğunu gösterir.
  • Köpekler sırayla kovalama, çarpma ve ısırma işlemlerini yapıyor mu? Oyun sırasında, köpekler sahte saldırgan olarak davranır.
  • Büyük hareketlerle zıplıyorlar mı? Köpek dövüşleri, abartılı oyun hareketleriyle değil, hızlı hareketlerle etkilidir.

kavga eden köpekleriKavga Etmelerini Nasıl Önlersin?

Pek çok nedeni olduğundan ve bir köpek dövüşünün sonuçları çok şiddetli olabileceğinden, en iyi yaklaşım önlem almaktır. Köpek beden dilini nasıl okuyacağını öğrenip, köpeğinin stres belirtilerini anla. Köpeğinin konfor bölgesinin sınırına yaklaştığını gördüğünde, müdahale et ve onu durumdan çıkar. Çok geç olana kadar beklemek yerine, bir dövüşü başlamadan önce tahmin etmek istersin değil mi?

Aşağıdaki olası sinyaller listesi, köpeğinin ne zaman stresli olduğunu anlamana yardımcı olacaktır:

  • Seslendirme. Köpeğiniz hırlayabilir, sızlanabilir veya havlayabilir.
  • Kuyruğunu bacak arasına sokmak.
  • Kulakları başa doğru düzleştirmek.
  • Köpeğinin gözlerinin sadece beyaz kısımlarını görmek. 
  • Dudak yalama ve/veya nefes nefese kalma.
  • Esneme.
  • Aşırı koklama. Bu, stresin kaynağıyla yüzleşmekten kaçınmak için bir yer değiştirme davranışı olabilir.
  • Hızlanma.

Ayrıca hem köpeğinde hem de karşılaştığın kişilerde saldırgan niyet belirtilerinin farkında ol. Örneğin, sert bir bakış, köpek dilinde bir tehdittir. Bir şeyi koruyan bir köpek genellikle başını omuzlarının altına indirir ve boyunlarını öne doğru uzatır. 

Kabarık tüyler, köpeğin sırtındaki tüylerin yükseleceği bir başka yaygın işarettir. Donma veya ani durgunluk genellikle bir saldırıdan önce gelir. Ve sallanan bir kuyruğa aldanma. Saldırgan bir köpeğin genellikle sert veya düz bir kuyruğu olmasına rağmen, sadece ucunu sallamak veya kısa, keskin sallamalar da bir tehdit hareketi olabilir.

Köpek Kavgası Nasıl Ayrılır?

En iyi önleme stratejisiyle bile, köpeğin yine de bir köpek dövüşüne katılabilir. Ve müdahale etmek, kelimenin tam anlamıyla köpeğin için bir ölüm kalım meselesi olabilir. Ama bir köpek dövüşünü nasıl güvenli bir şekilde bozabilirsin? Öncelikle kendini asla riske atma. Diğer köpeği kapmak veya ellerini ağzına yaklaştırarak kavgaya atlamak içgüdüseldir. Ancak kendi köpeğin bile, o anın sıcağında dostu ve düşmanı tanımaz. Sonuç olarak ciddi yaralanmalara maruz kalabilirsin ve yine de kavgayı bırakamazsın. Artı, eğer yaralanırsan köpeğinize kim bakacak?

Bunun yerine, dövüşçüler arasındaki durumu dağıtırken seni güvende tutmaya yardımcı olacak bir köpek dövüşünü bölmek için birkaç yöntem var:

  1. Köpeklerin dikkatini dağıt. Dikkatlerini başka yöne çeken herhangi bir şey, köpeğinin kaçmasına veya onu güvenli bir şekilde uzaklaştırmana neden olabilir. Havalı korna üflemek veya metal tencere kapaklarını birbirine vurmak gibi yüksek bir ses dene. Veya köpekleri ıslat. Ya güçlü bir hortumla püskürt ya da başlarına bir kova su dök. Birbirlerini görmemeleri için her köpeğin üzerine bir battaniye veya ceket at.
  1. Köpekleri ayırmak için bir nesne kullan. Ellerini ve yüzünüzü köpeklerin ağızlarından mümkün olduğunca uzak tuttuğundan da emin ol. Seçenekler arasında metal bir çöp kutusu kapağı, bir parça kontrplak, bir sandalye veya büyük bir itme süpürgesi bulunur. Boyutlarına bağlı olarak, her köpeği bir çamaşır sepetine veya yukarıdan bırakabileceğiniz başka bir muhafazaya koymayı da deneyebilirsiniz.
  1. Köpekleri fiziksel olarak ayır. Seni en fazla riske soktuğu için bu son çaren olmalı. Sana yardımcı olacak başka kişiler varsa el arabası tekniğini kullanabilirsin. İlgili her köpeğe bir kişi atanır ve o köpeğe arkadan yaklaşır. Sonra her köpeği arka ayaklarından tutun ve bir el arabası gibi ön ayakları üzerinde dengede olacak şekilde kaldırın. Sonra köpekleri birbirinden uzağa ve ayrı alanlara doğru geriye doğru yürütün. Köpeğinin geri dönüp seni ısırmasını önlemek için köpekler ayrılana kadar hareket etmeye devam et.

Umarım, sen ve köpeğin kendini asla bu durumda bulmazsınız. Ancak bunu yaparsan, köpeğini değerlendirme için hemen bir veterinere götür ve köpeğin üzerinde uzun süreli psikolojik etkiler olmadığından emin olmak için bir hayvan davranış uzmanına danış.

Paylaşan heymypet