Kaplumbağa Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Kırmızı yanaklı kaplumbağalar hepimizin gönlünü en az bir kere fethetmiştir. Bu durum, o sempatik görüntü ve davranışlarına bakılırsa oldukça normal, öyle değil mi? Ancak cazibelerine kapılacaksak, kaplumbağa akvaryumu nasıl olmalı onu da iyi öğrenmek gerek.

kaplumbağa akvaryumu

Aslında kaplumbağa akvaryumu tasarlamanın iki güzel yanı var. İlki, sürüngen dostuna güzel ve sağlıklı bir yuva sağlamak. İkincisi ise, akvaryum tasarımı yapmak gerçekten çok eğlenceli bir şey! O zaman hadi bu keyifli aktiviteyi kabuklu dostunun sağlığı için de kıymetli bir hale getirelim.

Öncelikle, evlerde beslediğimiz kaplumbağalar genellikle yarı-karacıl yarı-sucul canlılar. Evet, garip kelimeler ama anlamları gayet basit: Vakitlerinin yarısını karada yarısını da suda geçiriyorlar. Bu bilgiyi belirtmemizin sebebi ise, akvaryum tasarımında bu noktaya dikkat etmek şart. Eğer akvaryumuna fazla su koyarsan dostunu boğarsın. Sonuçta burada su kaplumbağası akvaryumu tasarımından bahsetmiyoruz! Şimdi gelelim klasik akvaryum gereksinimlerine.

  • 75 Litre akvaryum bu dostlarımız için şart! En çok yaptığımız yanlışlardan biri, dostlarımızı daha küçük akvaryumlarda beslemek. Büyük bir akvaryum almak çok önemli çünkü hayatlarını orada geçiriyorlar.
  • Kaplumbağa akvaryumu için olmazsa olmaz: Güneşlenme imkanı. Yani dostunun rahatlıkla üstüne tırmanıp karada keyfince vakit geçireceği bir alan tasarlamaktan bahsediyoruz. Bunu su üzerinde kalan birkaç tane taşla da sağlayabilirsin, ayrı bir bölge hazırlayarak da.
  • Isıtma ışığı ve ultraviyole ışık
  • Şöyle güzelinden bir akvaryum su filtresi

Kaplumbağa akvaryumu ağzına kadar su ile dolu olmamalı, buna değinmiştik. Güneşlenme alanını da tekrar hatırlatalım sana. İşin hem dostun hem de senin için eğlenceli kısmı ise dekorasyon malzemeleri. Bu malzemeler hem kaplumbağanın sıkılmasını önler, hem de evine güzel bir hava katar. Ancak bu malzemeleri iyi sabitlediğinden emin ol çünkü dostun onları hareket ettirip suyuna katabilir. Bu da istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

kaplumbağa akvaryumu

KAPLUMBAĞA AKVARYUMU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ: SICAKLIK VE KALSİYUM

Gelelim sıcaklık konusuna. Kabuklu dostumuzun akvaryum suyu, 23-25 derece arasında olmalı. Bu onun için en sağlıklı, optimum sıcaklık noktası. Eğer bu sıcaklığı sağlayamıyorsan, ısıtma ışığına daha sık başvurabilirsin. Güneşlenme alanı ise 32-35 derece arası olmalı. Evet biraz yüksek, ama sudan çıkınca kuruyacak bir nokta kaplumbağalar için önemli. Burada ısıtma ışığı neredeyse şart! Isıtıcı ışığı kaplumbağanın çarpıp deviremeyeceği bir şekilde sabitle ki, facialarla karşılaşmayalım.

Sağlıklı bir akvaryum için bir başka önemli nokta ise ultraviyole ışık. Bunun sebebi, ultraviyole ışığın havuza kalsiyum sağlaması. Bir yandan da kabuklu dostunun iştahını açarak sağlığına katkıda bulunuyor.

Peki ya akvaryum temizliği? Biliyorsun ki kaplumbağalar yaşadığı yeri sık sık pisletir. İşte burada da filtre devreye giriyor. Sana şöyle bir tavsiyemiz var: balıklara oranla iki kat daha güçlü bir filtre al. Çünkü kaplumbağalar gerçekten kirli hayvanlar! Su değişimi için de, haftalık olarak akvaryumdaki suyun %25’ini sürekli olarak değiştir. Sakın ha tüm suyu değiştirme, yoksa kabuklu dostunun yaşam alanını ansızın yıkmış olursun.

Böylelikle kaplumbağa akvaryumu için kritik noktalara mümkün mertebe değindik. Akvaryum tamam da, peki ya beslenme? Kabuklu dostunun sağlığı için en az akvaryum kadar önem taşıyan bu konuya dair daha fazla bilgi edinmek istersen bu yazımıza bir göz at deriz!

Paylaşan heymypet