Kangal Özellikleri

Kangal

DİĞER ADLARI


RENKLERİ

Gri, beyaz


ÇIKIŞ YERİ

Türkiye


ÇIKIŞ TARİHİ

Bilinmiyor


FAMİLYA

Çoban köpeği

Oyunculuk Potansiyeli
Sadakat
Eğitilebilirlik
Hayvanlarla Dostluk
Sağlık & Cesaret
Zeka Seviyesi
Bekçilik
Sıcağa Dayanıklılık
Çocuklarla Dostluk

Kangal safkan bir köpek ırkıdır. 25 Haziran 2018 tarihinde bu köpek türü özel ırk olarak tanımlanmıştır. Kangal köpekleri bir çoban köpeği türüdür. Bekçi köpeği olarak da kullanılırlar. Çünkü sürüyü yalnızca korumakla kalmaz, aynı zamanda yönetirler de. Ebeveynlerine en sadık, en bağlı ve en korumacı köpek türlerinin başında gelirler.  Bu köpeklerin en belirgin özelliği sahiplerine duydukları yoğun sadakat ve koruma içgüdüsüdür. Aynı zamanda çok iyi dövüşçüdürler. Yabani hayvanlara karşı sürüleri çok iyi korurlar. Çocuklara da oldukça iyi ve şefkatli yaklaşırlar. 

Kangal köpekleri Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde de geçer. Evliya Çelebi bu köpeklerin “aslan kadar güçlü” ve cüsseli olduklarından bahseder.

Kangal Çoban köpekleri, dünyada eşi bulunmayan özel bir türdür. Yalnızca Türkiye’de değil, yabancı ülkeler arasında da şöhreti vardır. Oldukça cesur ve iri cüsselerine rağmen atik ve çevik canlılardır. Özellikle kadınlara ve çocuklara karşı çok sakin ve muhlis yaklaşırlar. Art niyetli kişilere karşı ise oldukça caydırıcı yaklaşarak korumacı pozisyon alırlar. Zeki, sezgileri güçlü ve sadık köpeklerdir. Ebeveynlerini kızdırdığında suçluluk duygusuna kapılır ve azarlanmış bir çocuk gibi başını önüne eğer. Çok masum gözleri vardır. Duygularını farklı tonlarda havlayarak belli ederler. 

Onlara verdiğiniz herhangi bir göreve de büyük bir sadakatle bağlanırlar. Kangal çiftçileri sürüden ayrılıp geride kalan koyunları günlerce aç ve susuz halde beklediklerini anlatırlar.  

Kangal Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?

Bu köpekler isimlerini Sivas’ın Kangal İlçesinden almışlardır. Bir diğer inanış da, Orta Asya‘dan Sivas’a göç eden Kanglı (Kangar) isimli Türk boyunun, göçerken bu ırkı da yanında getirdiğidir.  Kangal köpekleri koruma konusunda  üstün yeteneklere sahip oldukları için, Namibya’da da yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar. Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki çiftçiler sahip oldukları hayvanları ve ekinlerini başta çitalar olmak üzere çeşitli vahşi hayvanlardan korumak için bu köpeklerden yararlanırlar.

Kangal Nasıl Beslenmelidir?

Yetişkin Kangal köpeklerinin günde bir defa ve hep aynı saatte beslenmesi gerekir. Orta büyüklükte bir köpek için yaklaşık 2 kg’lık bir diyet önerilir. Diyetinin yaklaşık 1/3 ‘ü et, 1/3 ü tahıl & sebze karışımı, 1/3’ü ise su şeklinde düzenlenmelidir. Diyeti köpeğinizin kilosuna, cinsiyetine, yaşına ve günlük aktivitesine göre belirlenmelidir. Zayıf ya da çok aktif köpekler bu diyete ek olarak süt, yumurta ve ekstra  sebze veya tahıl verilebilir 

Arpa ununu sıcak su ile hamur haline getirip bunu da köpeğinize sunabilirsiniz. Buna ek olarak günde 25 gr. et, haftada 3 kere haşlanmış ve fazla sert olmayan kemik verebilirsiniz.

Yavru kangallar ise 6 haftalıkken sütten kesilir ve annelerinden ayrılırlar. Ancak ayrılsalar da en az 6 – 7 aylık olana kadar süt verilmeye devam edilmeli. Sütten kesme süreci çok kritiktir. Belirli dönemlerde anneden uzaklaştırılarak yavaş yavaş ve alıştırarak yapılması gerekir. Küçük yaşlarda dişleri de tam olarak gelişmediği için sert yiyeceklerden kaçınılmalıdırlar.

Kangal Yıkanır mı?

Köpeklerin sık sık yıkanması önerilmez. Ancak mecbur kalıp yıkamanız gerekiyorsa ılık bir su kullanmanız önemli. Köpeğin cildine temas ettirmeden önce suyun sıcaklığını test etmeyi unutmayın. Bir diğer önemli faktör de köpeğin gözüne ve kulağına şampuan değmemesi. Tayzikli su kullanmaktan da kesinlikle kaçınmalısınız.  Ilık suyla köpeğinizi ıslattıktan sonra köpürttüğünüz şampuanı kafası hariç bütün vücuduna yedirin. Tüm vücudunu köpürttükten sonra da 2 kez durulayın. Hiç şampuan kalıntısı kalmaması önemli. 

Duruladıktan sonra da iyice kurulamayı unutmayın. Kurulama işlemini yaparken köpeğinizin cildini tahriş etmeyecek kadar yumuşak bir havlu kullanmayı unutmayın. Kurutmak için fön makinesi de kullanılabilir ancak bu köpeğinizi korkutabilir. Korkarsa banyoyu fön makinesi ile eşleştirip bir daha yıkanmak istemeyebilir. 

Kangal Ne Zaman Yıkanır?

Kangallar serin havaları severler. Bu sebeple yaz aylarında tüyleri dökülür. Bu dönemlerde yaptırdığınız ılık banyolar onları hem rahatlatır, hem de ölü tüylerden kurtulmasına yardımcı olur. Kışın üşüme riski olacağı için mecbur kalmadıkça yıkamamanız önerilir. İhtiyaç halinde kuru köpek şampuanı kullanabilirsiniz

Kangal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Kangal köpeklerinin her gün  uzun bir yürüyüş ya da kısa bir koşu yapmaları gerekir. gün Her gün egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Kürklerinin çok yoğun bir bakıma ihtiyacı yoktur. Haftada bir ölü tüyleri temizlemek için tımarlamanız gerekebilir.

Kangal Kaç Kilo Olmalıdır?

Kangal köpeklerinin ağırlığı erkeklerde 50 – 60 kg , dişilerde ise 41 – 59 kg aralığında değişiklik gösterir.

Kangal Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler çok aktif ve enerjik köpekler değildirler. Ancak oldukça dayanıklıdırlar. Arazide koştururken veya sürü güderken saatlerce yorulmadan çalışabilirler. Çalışmayan ve bahçede bakılan Kangal köpeklerinin ise obezite riskini önlemek ve egzersiz ihtiyacını karşılamak için her gün yürüyüş yapması gerekir. Günlük yürüyüşleri minimum 1 saat olmalıdır ve tasmayla gezmeliler.

Kangal köpekleri diğer köpek ırkları gibi eğitime gerek duymazlar. Nerede ne yapacaklarını bilen zeki ve duyarlı köpeklerdir. Onlara komut öğretirken istediklerinizi tek heceli kısa kelimelerle birlikte ifade edin. Tekrar etmek öğrenmelerine olumlu etki yapar. Komutları sık sık sabırla tekrarlayın. Başardıkça okşayarak ya da sevdikleri atıştırmalıklardan sunarak ödüllendirmeyi unutmayın.  Hatalı davranışlarda bulunurlarsa sert bir dille Hayır! demeyi unutmayın. Kesinlikle şiddet uygulamayın. Köpeğiniz için en değerli şeyin ona gösterdiğiniz sevgi olduğunu unutmayın. 

Kangal Saldırır mı?

Pitbull ve Dogo Argentino türlerinin aksine, Kangallar Saldır! komutuna tepki vermez.  Onlar içgüdüleriyle hareket ederler ve zarar verme motivasyonları yoktur. İnsanların yaralanmalarına yol açacak tavırlarda bulunmazlar. Tehdit hissettikleri zaman ısırmadan müdahale edebilirler.  Genel olarak insanlarla iyi geçinseler de, özellikle geceleri kendi sınırları içerisine giren yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergileyebilir.

Kangal Kaç Saat Uyur?

Köpeklerin günde kaç saat uyudukları yaşlarına, ırklarına ve aktivite seviyelerine göre değişir. Buna rağmen  günde 9-14 saat uyuyabilirler. Yavruyken uyku süreleri daha da uzun olur. Yavru köpekler gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. 

Kangal Tüy Döker mi?

Kangallar yıl boyunca tüy dökerler ancak bahar aylarında tüy dökümleri artış gösterir. Bahçede yaşayan Kangal köpekleri  köpeklere özel fırça veya taraklarla fırçalanmalı ve tırnakları düzenli olarak kesilmeli. Uygun bir köpek fırçası veya tarağı seçerek haftada bir kez en az 5 dakika boyunca fırçalamayı unutmayın.

Kangal Ne Kadar Büyür?

Kangal köpeklerin ortalama  doğum ağırlığı 550 gr civarındadır. Doğum sayısının arttıkça  doğum ağırlığı da azalır. Kilolarında cinsiyet, annenin yaşı, doğum yılı,  mevsimi de etki sahibidir. 1 yaşına geldiklerinde ortalama ağırlıkları 35 – 40 kg arasındadır. Yavruların ağırlıkları en çok 6 ve 8 aylıkken gerçekleşir. 

Kangal Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Kangal yavrularını istediğiniz anda kısırlaştırmanız mümkün değildir. Veterineriniz zamanlama açısından en doğru öneride bulunacaktır. Ancak 6 aydan önce kısırlaştırma önerilmez.

Kangal Kaç Yıl Yaşar?

Kangalların yaşam süreleri 10 – 13 yıl arasında değişir. 

Kangal Nasıl Tıraş Edilir?

Kangal köpeklerinin tıraş olmaya ihtiyaçları yoktur. Sadece çok sık olmamakla beraber banyo yaptırabilirsiniz. Soğuk havaları sevdikleri için yaz aylarında tüyleri daha çok dökülür. Ilık suyla yapılan banyolar tüy dökümünü azaltır. 

Kangal Kaç Yavru Doğurur?

 Kangal köpekleri bir doğumda ortalama 7 – 8 civarı yavru dünyaya getirirler.

Kangal Yasaklı Irk mıdır?

Kangal kesinlikle yasaklı bir ırk değildir. Ancak apartman köpekleri de değildir. Bahçe, kulübe gibi açık ortamlarda bakılması gerekir. 

Kangal Neden İshal Olur?

Köpeklerde ishal bir hastalık değil, bir semptomdur. Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen Parvoviral enteritis  genel bir tanımlamadır. Oysa ki tüm kanlı ishaller parvoviral enteritis değildir. Dışkı içindeki çeşitli materyaller kalın bağırsaktan çok hızlı geçtiklerinde su emilmeye vakit bulamaz. Bu da ishale neden olur. Çeşitli ishal tipleri ve nedenleri vardır. En yaygın nedenlerden biri  köpeğinizin yememesi gereken bir şeyler yemesidir. Yabancı cisimler, sabun, bozuk yemekler ishale neden olur. 

Paylaşan heymypet