Kadife Hastalığı Nedir?

Narin dostlarımız için büyük tehlike arz ediyor bu hastalık… Hem tuzlu su hem de tatlı su balıklarını etkileyebilen bu minicik paraziti nasıl tanıyabiliriz? Akvaryumumuzu nasıl koruyabiliriz? Bulaşınca nasıl kurtulabiliriz? Tüm soruları tek tek cevaplıyoruz!

kadife hastalığı

Kadife hastalığı, bulaştığı akvaryumda toplu ölümlere sebep olabilen çok ciddi bir hastalıktır. Sadece bir akvaryum hastalığı değildir. Aslında okyanuslarda yaşayan, plankton grubundan bir alg çeşididir. Fakat okyanuslarla karşılaştırıldığında akvaryumlarımızın minikliğinden dolayı evcil dostlarımız için çok daha bulaşıcı ve tehlikelidir. Akvaryum türlerinden Japon ve Beta balıkları maalesef bu paraziti kapmaya daha yatkınlardır.

Bu hastalığa sebep olan parazitin adı “Oodinum”. Tuzlu sularda görülen çeşidi “Oodinum Ocellatum”, tatlı sularda görülen çeşidi ise “Oodinum Pillularis”tir. İlk olarak balıkların en hassas noktası olan solungaçlarına yerleşir. Orada 1-2 gün beslendikten sonra kendini akvaryum tabanına bırakır ve bir kist oluşturur. Kistin içerisinde yüzlerce spor vardır. Kist çatladığında bu sporlar suda yayılır ve yeni kurbanlar aramaya başlar.

Hastalığın adını da aldığı karakteristik özelliği, balığın tüm vücudunu kaplayan sarı toz şeklindeki kadife benzeri görünümdür. Bu görünüm, ne yazık ki, hastalığın en ileri safhasıdır.

Belirtileri ve Korunma Yolları

İlk belirtisi, parazit kendini solungaçlara yerleştirdiğinden solunum zorluğudur. Kistin çatlamasından sonra ise sarı lekeler göze çarpmaya başlar. Lekeler yayıldıkça etkilediği bölgeler giderek matlaşır. Hastalık daha da ilerledikçe balığın derisini şeritler halinde döker.

Kadife hastalığı, gözle görülebilen belirtiler dışında davranışsal değişikliklere de yol açar. Hatta dostunuzu iyi tanıyorsanız davranışlarındaki değişiklikleri lekelerden önce fark edebilirsiniz. Hastalığın ilk aşamalarında balıklar cansızlaşır ve daha az yüzerler. İştah ve kilo kaybının yanında etrafında bitki ve taşlara sürtündüğünü de görebilirsiniz.

Kadife hastalığına zemin hazırlayan en yaygın etkenler ani sıcaklık değişimleri, su kirliliği ve akvaryuma yeni katılacak bitki ya da balıkların karantinada bekletilmemesidir. Unutmamalısınız ki, yeni dostlarınızın sağlıklı görünüyor olmaları paraziti taşımadıkları anlamına gelmiyor.

Hastalıktan korunmak için öncelikle akvaryum bakımlarını ve su kalitesi kontrollerini aksatılmamalısınız. Parazitlere çoğalma fırsatı vermemek içinse balıkların bağışıklık sistemleri güçlü olmalıdır. Bunun için kullandığınız yeme ve dostunuzun stres seviyesine çok dikkat etmelisiniz. Balıklarda en büyük stres kaynağı suyun kimyasıdır. Fark ettiyseniz tekrar akvaryum bakımı ve su kalitesine geri döndük.

Kadife Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Parazit suda çok çabuk dağıldığından epey bulaşıcıdır. O yüzden fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey, hastalanan balığın diğerlerinden ayrılmasıdır. Suyun parazitten arındırılması için genellikle akvaryum tuzu ve bakır sülfat kullanılır. Bu sırada etkilerinin azalmaması için karbon filtrenin akvaryumdan çıkartılması gerekir.

Parazitin bazı türleri fotosentez ile enerji kazandığından akvaryumun ışıklandırmasını azaltabilirsiniz. Suyun ısısını yükseltmek de tedaviye yardımcı olacaktır. Bu, parazitlerin döngüsünü hızlandırır böylece balıktan daha çabuk ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Paylaşan heymypet