Türkiye’de bulunan iki papağan türünden birisi olan İskender papağanı ayrıca Pakistan, Afganistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de bulunur. Diğer papağan türlerinden soğuğa karşı daha dayanıklı olan bu tür, Neozoon (yeni yabancı tür) olarak Almanya/Köln, İngiltere/Londra, Japonya/Tokyo, ABD/New York gibi büyük şehirlerin parklarında sürüler halinde de görülür.
Dış Özellikleri
Büyük iskender papağanı 48–58 cm büyüklüğü ile familyaya ait diğer türlerden daha büyük olur. Boynunun ön kısmında cinsiyetine göre cinsi erkek ise boynunda siyah ve arka kısmında pembe bir bant vardır, dişi iskender papağanı ise boynunda halkası yoktur. Kanatlarının üstünde (omuzunda) kırmızımsı kahverengi bir leke bulunur. Kuyruk tüyleri mavi-yeşildir ve kuyruğun ucuna doğru sarı olur. Gagası kıpkırmızı, gözleri soluk sarı renk ve ayakları yeşilimsi bir gri renktir.
Yaşam Şekli
İskender papağanı ormanlarda ve orta dereceli ağaçlı bölgelerde sürü içinde dolaşır ve tohum, nevrezil, çekirdekler ve meyve arar. Akşamları bütün sürü hep aynı ağaçların üzerine geri dönüp orada geceyi geçirir.
Üremek için, ağaçlara çoğunlukla kendilerinin açtığı kovuklara 2-4 yumurta koyarlar. 20-25 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular hem anne hem baba kuş tarafından beslenir. 6 hafta sonra yavrular yuvayı terk eder.
Alt Türler Ve Başka Renkler
İskender papağanı sevilen bir ev hayvanı olarak yetiştirilir. Yetiştiricilerde beyaz, sarı ve mavi gibi başka renklerde olanları da bulunur.
Korunma Durumu
Neredeyse nesli tükenme konusunda tehdit altında.
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
(Papağansılar)
Familya: Psittacidae
(Papağangiller)
Alt familya: Psittacinae (Papağanlar)
Cins: Psittacula
Tür: P. eupatria
İkili adlandırma
Psittacula eupatria
Linnaeus, 1758
İskender Papağanı Özellikleri
Kökenleri Hindistan’a dayanan İskender papağanı, Türkiye’de de bulunan bir kuş türüdür. Pakistan ve Afganistan gibi Asya ülkelerinde de sürüler halinde yaşayan bu güzel kuşlar, muhteşem renkleri ve zekalarıyla popüler olmuş papağanlardır. Sürü yaşamına alışkın olan İskender papağanları, evcilleştirildiğinde tek başlarına da yaşayabilirler. Ama bilindiği gibi papağanlar çok ilgi bekleyen hayvanlardır ve yalnız kalmayı sevmezler. Çok zeki, meraklı ve öğrenmeye açık canlılar olan İskender papağanlarını konuşturmak da çok kolaydır.
- Kökleri Hindistan’a dayanır. Afganistan, Pakistan ve ülkemizde de görülürler.
- 45 santimetre ile 60 santimetre arasında bir boya sahip olan, büyük sayılan papağanlardır.
- Yeşil renk tüylere sahiptirler. Kanatlarında kırmızı hat şeklinde tüyler bulunur. Boyunlarındaki pembe tüyler ve siyah bant belirgin fiziksel özelliklerindendir. Kuyruk tüyleri mavi ya da yeşildir. Kuyruk uçları sarı renktedir. Gagaları genellikle kırmızı tondadır. Gözleri sarı renktir.
- Dişi İskender papağanlarında boyundaki siyah bant bulunmaz. Bu papağanlarda cinsiyet ayrımı yapmanın en kolay yöntemi de bu banda bakmaktır.
- Yavruları 20 – 25 gün içerisinde yumurtadan çıkarlar ve 6 hafta sonra uçmaya başlarlar. Dişi ve erkek eşit ölçüde yavrularının bakımından sorumludur.
- Doğada sürü halinde, ağaç kovuklarında yaşarlar.
- Çok zeki kuşlardır.
- Çok fazla kelime öğrenir ve konuşurlar.
- Sahiplerine çok bağlıdırlar ve çok ilgi beklerler.
- Diğer papağan türlerine kıyasla soğuk hava koşullarına dayanıklıdırlar.
- Çok uzun ömürlüdürler. 30 yıldan fazla hayatta kalabilirler.
İskender Papağanı Nasıl Beslenir?
Taze yapraklar, yeşil renkli sebzeler, bazı tohumlar, tahıllar, fındık veya kalite düzeyi yüksek olan pelet yem ile beslenebilmektedir. İskender Papağanı’na sağlıklı bir biçimde beslenme programı oluşturmak için, taze sebzeleri mutlaka beslenme menüsüne eklemen gerekir.
İskender Papağanı Ne Zaman Konuşur?
Yaklaşık olarak 8 ila 12 aylık iken konuşmaya başlayan İskender papağanları’nın hem erkek, hem de dişisi kolaylıkla konuşur.
İskender Papağanı Neden Bağırır?
Amaç, acil durumun diğer üyelere iletilmesidir.
Zamanla bağırma ve çığlık atma, senin evinin içinde iken de ortaya çıkacaktır. Bu durum, papağanının seninle kontak kurmak istemesiyle açıklanır. İlgisiz kalan, canı sıkılan veya bir şeyden korkan papağan, sana bunu bildiriyordur.
İskender Papağanı Nasıl Eğitilir?
Öncelikle İskender papağanın sevdiği şeylerden başlayarak İskender papağanı ile aranızda bir bağ oluşturmalısın. İskender papağanının sana alışmasını ve güvenmesini sağla. İskender papağanı özellikle suyu çok sever. Su ile yapılan şakalara bayılır ve kendisi de yapmak ister. Ayrıca suyu çok sevdiğinden banyo yapmayı da çok sever. Kendisi ile sürekli ilgilenen sahibinin kendisine su dökmesi ve su sıkması hoşuna gider. Böyle bir ortamda konuşmasını sağlayabilirsin. Ayrıca İskender papağanı sopa üzerinde yürür. Bu nedenle her gün belirli aralıklar ile İskender papağanını sopa üzerine çıkarabilirsin. Bundan büyük bir keyif alacaktır.
İskender Papağanı Nasıl Yıkanır?
Papağanların derisinin neme ihtiyacı vardır. Bazı türler kuru cilde, bazı papağanlarsa yağlı cilde sahiptir. Kuru ciltli olanlar kaşıntı oluşmaması ve düzgün tüy çıkarma dönemi geçirmek için neme ihtiyaç duyarken, yağlı cildi olan papağanlarda, yağ bezelerinin sağlığı için neme ihtiyaç duyar.
Papağanına üç şekilde sağlıklı bir banyo işlemi uygulayabilirsin.
- Spreyleme (Fısfıslama)
- Buhar banyosu
- Kendi kendine banyo yapması
Üçünü de aşamalı olarak papağanına öğretmen gerekmektedir. İlk olarak spreyleme (fısfıslama) tavsiyemizdir. Bu banyo türü, ileride kendi kendine banyo yapmayı öğrendiğinde dahi kullanılır. Çünkü spreyleme papağanın için sadece banyo anlamına gelmez; bu aynı zamanda onun için bir oyundur.
Buhar banyosu papağanların cildine çok faydalıdır aynı zamanda seninle iletişiminin sağlamlaşmasını destekler. Kendi kendine banyo yapmayı öğretmek ise, kuşun diğer ikisine iyice alıştığında öğreteceğin bir aşamadır.