Kuşumun Isırmasını Nasıl Önlerim?

Kuşların o küçücük gagasıyla yarattığı acı bazen çok şaşırtıcı olabiliyor. Üstelik ısırdığı bir de dudağınsa, gözünden yaşlar akması kaçınılmaz. Peki kuşları ısırma alışkanlıklarından nasıl vazgeçiririz?

KUŞLARDA ISIRMA DAVRANIŞI

Bazı kuşların ısırıkları can yakan cinsten; peki ama Isıran bir kuş nasıl engellenir ve eğitilir? Kuşların bu alışkanlığı edinmesinin birden çok sebebi olması mümkün. Önceden yaşadığı olumsuz bir tecrübeye yönelik tepki geliştirmiştir, strese girmiş, kıskançlık krizleriyle mücadele ediyor ya da ilgisiz hissediyordur, ısırmayı oyun sanıyor olabilir ya da belki de çiftleşme dönemi gelmiştir ve bu sebeple biraz saldırganlaşmıştır…Bu alışkanlıkla mücadele ediyorsan yalnız değilsin. Aşağıda sıraladığımız önerileri gözden geçirip sistemli ve sabırlı şekilde uygularsan sonucun başarıya götüreceğine inanıyoruz.

ONUN GÜVENİNİ KAZAN

Onu ellerinin onun için bir tehlike yaratmadığına inandır. Geçmişte ona vurduysan, ya da kafesine girmek istemediği zamanlarda sertçe yakalayıp biraz hoyratça davrandıysan senden korkuyor olabilir. Artık barış imzalama ve aranızdaki güveni tazeleme zamanı. En sevdiği yemini avcunun içine döküp onu ürkütmeden elini hafifçe yaklaştırarak avcun açık halde gelmesini bekle. Ürke ürke yaklaştığını göreceksin. Bırak avcundan beslensin. Karnı doyup uzaklaştığında tekrar gelmesi için ısrarcı olmaya gerek yok. Bu seremoniyi birkaç kere tekrarladığınızda artık ellerin onun için bir korku faktörü olmaktan çıkacak ve onları ürkülecek değil, karın doyuracak bir şey olarak kodlayacak.

Bununla birlikte işin içine oyun da katabilirsin. Favori oyuncağını eline alıp onunla oynamak için yanına gelmesini bekleyebilirsin. Eğer senden çok korkuyor ve yanına gelmekten çekiniyorsa, bunu kafesin içindeyken de deneyebilirsin. Eline oyuncağını alıp yavaşça kafese sok ve yanına yaklaşmasını bekle. Biraz sabırlı olman gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Bir zaman sonra ona zarar verme niyeti taşımadığını anlayacak ve oyuncağına -dolayısıyla eline doğru- yaklaşacaktır. Oynamaya başlarsa hareket etmeden beklemeyi sürdür. Böyle böyle kuşunun tekrar güvenini kazanacaksın ve artık kafesinden çıktı zamanlarda güvenle yanına gelmek isteyecek ve sana zarar vermeyi sonlandıracaktır. Böylece sen de ısıran kuş endişesinden sıyrılabileceksin.

KORKUTUP STRESE SOKMAKTAN KAÇIN

Eğer zaman zaman korkup savunmaya geçmek için ısırıyorsa onu strese sokacak bazı hatalar yapıyor olabilirsin. Örneğin kuşlar fazla kalabalık ortamlardan hoşlanmazlar. Ev çok kalabalıkken kafesinden çıkarmak onu gerecektir. Ya da ortamdaki fazla gürültüden tedirgin olabilir.

Bunun yanı sıra ani hareketler, el çırpma, bağırma gibi hareketler de onu ürkütür. Birlikte oynarken bir anda ona doğru sert bir hamle yaptığında gerilip geri çekilebilir, bu durumlarda üstüne gitmemen gerekir. Azıcık zaman ve mesafe tanı, bırak rahatlasın. Nasılsa geri gelecektir.

Yakınındayken bir anda geriye çekilmek, göz bebeklerini büyütüp küçültmek, tüylerini kabartmak gibi hareketler tedirgin olduğunun ve rahatlamaya ihtiyaç duyduğunun işaretleri olabilir. Böyle zamanlarda üstüne gitmeyi sürdürürsen ısıracaktır.

ŞİDDETTEN UZAK DUR

Seni ya da ailenin diğer fertlerini ısırdığında kesinlikle kızma, vurma gibi cezalar uygulamayın. Çünkü hem inatçıdırlar, hem de kolay küserler. Bu tür sert tavırlar da onu travmatize edebilir ve daha şiddetli tepkiler göstermesine yol açabilir. Daha sakin, dingin bir ilişki kurmaya çalışın.

ısıran kuş

İYİ BİR ÇOCUK OLDUĞUNDA ÖDÜLLENDİR

Ödül maması birçok evcil hayvanın eğitiminde kullanılır ve istenmeyen davranışların önüne geçilmesine yardımcı olur. Kuşunla ilişkinde de ödül mamalarından yararlanabilirsin. Mesela ısırmadığı ve uslu bir çocuk olduğu zamanlarda en sevdiği yiyeceği ikram ederek bir teşekkür edebilirsin. Kuşların neleri yiyip neleri yiyemediğine dair detaylı listemize buradan ulaşabilirsin.

HOŞLANMADIĞI ŞEYLERDE ISRARCI OLMA

Oda kalabalıkken kafesinden çıkarmak, hiç istemediği anlarda zorla kafesine sokmak, nefret ettiği halde sık sık avcunun içine almaya çalışmak gibi hiç hoşlanmadığı hareketleri ısrarla yapıyorsan durumu biraz gözden geçirmeni öneririz. Çünkü bu durumda kim olsa kendince bir savunma mekanizması geliştirir maruz kaldığı sevmediği davranışlar ısıran kuş için normal karşılanmalı. Mesela boynuna ya da kuyruğuna dokunmandan hoşlanmıyorsa zaten her denediğinde ısırarak ya da yanından kaçarak tepkisini gösteriyordur. O zaman dokunmakta ısrarcı olursan o da ısırmayı sürdürecektir.

SEVGİ VE ŞEFKAT GÖSTERMEYİ İHMAL ETME

İlgi ve şefkat her canlıya olduğu gibi kuşunada iyi gelecektir ve psikolojisini rahatlatacaktır. Eğer eline konmaktan, hatta ona dokunmandan rahatsızlık duymuyorsa her gün en azından birkaç dakikayı karşılıklı ilgi ve sevgi göstermeye ayırabilirisiniz. Böylelikle aranızdaki sevgi ve güven ilişkisi hep taze kalacaktır ve stres faktörü hayatından tamamen çıkıp size de güvendiği için ısırma davranışından vazgeçecektir.Isıran bir kuş nasıl eğitilir bu sorumuza cevap aradık. Başka bir rehberimizde görüşmek üzere!

Paylaşan heymypet