Herkes elleriyle seçip topladığı taşlar ve çakıllar ile akvaryumunu dekore etmek ister. Peki dışarıda bulduğumuz her taş akvaryumda kullanılabilir mi? Bu taşları önce test etmezsen balıkların için bazı tehlikeler yaratabilirsin. Örneğin taşın yapısındaki maddeler suyun sertliğini ya da pH değerini değiştirip balığına zarar verir. Dahası bu taşların üzerinde akvaryum suyuna geçebilecek zehirli maddeler de bulunabilir.
Bu nedenle birçok uzman, jeoloji konusunda çok yetkin bir bilgin yoksa ve taşın yapısını anlayamıyorsan, akvaryumunun taşlarını her zaman bir akvaryum mağazasından ya da pet shop’tan alman gerektiğini belirtiyor. Ancak bazı uzmanlar aşağıda anlatacağımız testlerden geçen taşları akvaryumunda kullanabileceğini ifade ediyor. Anlatması bizden, karar vermesi senden…
AKVARYUM İÇİN TAŞLAR NASIL TEST EDİLİR?
Taşlar konusunda kontrol etmen gereken ilk şey, akvaryum suyunun pH seviyesini etkileyen kalsiyumdur.
Öncelikle test edeceğin taşı iyice yıkayıp üzerindeki tozlardan ve zararlı maddelerden arındırmalısın. Ardından üzerine birkaç damla sirke damlatmalısın. Asidik bir madde olan sirke kalsiyumla bir araya geldiğinde köpürmeye yol açar. Eğer taşın yüzeyinde köpükler oluşuyorsa içinde kalsiyum var demektir.
Buna ek olarak taşları bir kovaya koyup pH testi de yapabilirsin. Suyu önce taşları koymadan test et. Ardından bir hafta boyunca gün taşları suda bekletip testi yinele. Eğer pH seviyesinde gözle görülür bir değişim varsa o zaman akvaryumuna kesinlikle koyma.
HANGİ TAŞLAR AKVARYUMA UYGUNDUR?
Bazı taşlar kalker dediğimiz yapıdadır yani bol miktarda kalsiyum ihtiva eder. Bunları akvaryuma kesinlikle koymamalısın. Ayrıca keskin kenarları olan taşları da balıklarına zarar verebilecekleri için akvaryumdam uzak tutmalısın.
Uzak durman gerekenler:
— Deniz kabukları ya da ezilmiş mercan (Tatlı su akvaryumlarına uygun olmayan bu taşlar, yüksek pH ve kalsiyum isteyen Afrika cikletlerinin akvaryumlarında kullanılabilir.)
— Kireç taşı
— Jeotlar
— Mermer
— Dolomit
Daha güvenli olanlar:
— Granit
— Kuarz
— Arduaz
— Lav taşı (Keskin kenarlara dikkat!)
— Oniks ve yer taşı
— Kum taşı (Mutlaka test et çünkü içinde kireç taşı olabilir.)
Birçok taş ve çakıl birden fazla mineralden oluşur. Bu nedenle elindeki taşın ne olduğundan eminsen bile test etmende fayda var.
AKVARYUM TAŞLARI NEREDE BULUNUR?
Her taş akvaryumda kullanılabilir mi buna cevap aradık. Peki uygun olanlar nereden bulunur? Akvaryum taşlarını deniz ve göl kıyılarından, kurumuş nehir yataklarından ya da akarsu kenarlarından toplayabilirsin. Ancak özellikle korunan ortamlarda su altındaki taşları almamaya çalış, aksi takdirde doğal yaşam dengesine zarar verebilirsin.
Akvaryumda şebeke suyu kullanımı konusundaki uyarılarımızı da mutlaka okumalısın.