Hamsterlarda Kısırlaştırma Gerekli Midir?

Kedilerin ve köpeklerin kısırlaştırılması yaygın bir durum ancak hamster gibi diğer memeli hayvanlar söz konusu olduğunda kısırlaştırma meselesi gözardı edilebiliyor. Bu yazımızda hamster’larda kısırlaştırma konusunu ele aldık. Gerek var mı, zararlı mı, yararlı mı? İşte aklındaki soruların cevapları…

Hamsterlarda Kısırlaştırma

Hamsterlar tıpkı kediler, köpekler ve tavşanlar gibi memeli hayvanlardır. Bu yüzden benzer üreme sistemi hastalıklarıyla karşı karşıyalar. Erkeklerde testis, dişilerde rahim kanseri, her iki cinste de meme bezi tümörleri hatta “pyometra” adı verilen rahim iltihabı hamsterlarda da oldukça yaygın görülen hastalıklar. Her ne kadar genel anestezi uygulaması bazı riskler taşısa da, hamsterlarda kısırlaştırma bu tür hastalıkların önlenmesi adına etkili bir adım.

Dahası üreme kontrolünü ve agresif hamster’larda davranışların iyileşmesini sağlamak açısından da kısırlaştırma faydalı olabiliyor. Yine de hamsterın için kısırlaştırma kararını vermeden önce göz önünde bulundurman gereken bazı noktalar var. Şimdi bunlara biraz daha yakından bakalım.

HAMSTERLARDA KISIRLAŞTIRMA NE ZAMAN YAPILIR?

Hamsterlarda kısırlaştırma genellikle 6-8 ay arası bir dönemde gerçekleştiriliyor. Ancak tarihi belirlerken uzman bir veterinere danışarak, hamster’ın cinsine ve sağlık durumuna göre karar vermekte fayda var. Herhangi bir olası ameliyat riskinde, veterinerin gerekli uyarıyı zaten önden yapacaktır.

Kısırlaştırma bir ameliyat olduğu için anestezi gerektirir. Dahası öncesinde, esnasında ve sonrasında tansiyonu ayarlamak için hamster’ına serum verilmesi gerekebilir. Anestezide ölüm riski çok küçük de olsa mevcuttur. Bu riski mümkün olduğunca azaltmak için hamsterını uzman ellere teslim etmen gerekir. Ameliyatın diğer riskleri kanama gibi komplikasyonlar ve ameliyat esnasında fark edilecek anormallikler olabilir. Bunlar da yine uzman bir operasyon ekibinin ellerinde sorun olmaktan çıkan detaylardır.

Yine de hamsterını kısırlaştırma kararını vermeden önce iyice düşünmeni, artılarını ve eksilerini veterinerinizle birlikte iyice değerlendirmeni öneriyoruz. Bu arada doğum yapan hamsterların bazen yavrularını yemelerinin sebebini biliyor musun?

https://heymypet.com/dogum-yapan-bir-hamster-nasil-bakilmali-neler-yapilmali/

Paylaşan heymypet