Hamile Kedini Doğuma Hazırla

Değerli mırlama kraliçenin yavrularını doğurmasına hazır mısın? Kedin ilk kez mi doğum yapıyor? Çoğunlukla yavru kedi doğarken işi anne kediye bırakmak en iyisidir. Ancak yine de ona yardımcı olman gereken konular var. Gelin birlikte hamile kedini doğuma hazırlayalım!

Kedini Doğuma Nasıl Hazırlarsın?

Kedin hamile kalmadan önce aşılarını güncel tut. Ancak bunun için çok geç olduğunda veterinerden tavsiye al. Veteriner, hamileyken solucanları ve pireleri güvenli bir şekilde tedavi etmek de dahil olmak üzere, kedini doğum için en iyi şekilde nasıl hazırlayacağın konusunda sana tavsiyede bulunacaktır.

Kedin yavruları doğurmadan üç ila dört hafta önce, normal beslenme programını sürdürürken yaklaşık %25 daha fazla yemek yemesi gerekecektir. Yavru kediler sütten kesilene kadar daha fazla kaloriye ihtiyaç duymaya devam edecek. Bu, en iyi yavru kedi mamasını kullanarak elde edilir.

Kedinde yavrularını doğurmadan önceki hafta, davranışlarında değişiklik görmeye başlayacaksın. Muhtemelen doğum yapmak için en uygun yeri arayacaktır. Yavrularını doğurması için temiz, sıcak ve tenha bir yer sağlayarak kedini doğuma hazırla. Yıkanan ve gerektiğinde değiştirilen sıcak battaniyeler ve temiz çarşaflar sağlanmalıdır. Ayrıca kedinin doğumdan önce, doğum sırasında ve sonrasında suya erişimi kolay olmalıdır. Doğumdan sonra yavru kedilerin boğulmasını önlemek için su kaynağının güvenli bir yerde olduğuna emin ol.

Yavru Kediler Doğduktan Sonra Hemen Yapılması Gerekenler

Doğum yapmak üzereyken kedine uzaktan bak. Onu rahatsız etmek veya sinirlendirmek istemezsin. Genellikle yavru kediler, kedin itmeye başladıktan 5 ila 30 dakika sonra doğarlar. Genellikle müdahale etmek zorunda kalmazsın. Ancak herhangi bir sorun olursa, onun için orada olmalısın.

Aşağıdaki sorunlara dikkat ederek bir kedinin doğum yapmasına nasıl yardım edeceğini öğren:

Bir yavru kedi tam olarak doğmadığında ve anne kedi aşırı derecede yorulduğunda; Yavru kedi birkaç saniye içinde tamamen gelmediyse, temiz ellerle çok nazikçe aşağı doğru çek ve tavsiye için veterineri ara.

Anne göbek bağını ısırmadığı zaman devreye gir. Temiz dikiş ipliği ile, yavru kedinin vücudundan yaklaşık 3 santimetre uzaklıktan başlayarak, arada boşluk bırakarak ve tekrar daha uzağa bağlayarak iki kez bağla. Ardından çok temiz ellerle iki bağ arasını nazikçe yırt.

Anne kedi yavrusunu temizlemediğinde, yumuşak bir mutfak beziyle kafasındaki zarları hızlı ve nazikçe temizle. Temizlemek için kedinin ağzını aç ve burnunu sil. Dairesel bir hareketle, nefes almasını teşvik etmek için yavru kediyi ovala. Annenin doğumdan sonra yemek yemesi normal bir davranıştır.

Anne yavru kedileri sıcak tutmadığında, iyi kapatılmış sıcak su şişesi sağla.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kedin doğum yaparken müdahale etmen gerekmeyebilir. Ancak gerekirse lütfen hemen veteriner tavsiyesi al. Yavru kedi enfeksiyon, yaralanma veya anne tarafından reddedilme riski altında olabilir.

Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Yavrular doğduktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı önemli sağlık sorunları vardır. Bu sorunları gördüğünde anne kedini hemen veterinere götür:

-Doğum sonrası irin çıktığında, kötü bir kokusu olduğunda veya aşırı kan kaybettiyse.

-Ateş, iştahsızlık ve kokulu vajinal akıntı. Metritis (iltihaplı rahim) belirtileri olacaktır. Bazen plasenta tamamen dışarı atılmadığında veya doğum travması meydana geldiğinde rahim iltihaplanabilir. Normal vajinal akıntı yeşildir ve sonunda kırmızı/kahverengi renge dönüşür. Bu 10-14 gün sürebilir.

-Eklampsili (bir çeşit nöbet) kediler huzursuzdur. Kas spazmlarına, sert bir yürüyüşe sahip olabilir ve hatta nöbet geçirebilir. Eklampsi, emzirmenin neden olduğu kan kalsiyum seviyelerinde bir düşüştür.

Sert, kırmızı ve ağrılı hale gelen enfekte bir memeye mastitis denir. Yeni anneler muhtemelen yeni yavrularını emzirirken acı çekeceklerdir. Ancak mastitten şüpheleniyorsan anne kedini veterinere götür.

-Anne süt üretmediğinde yavrular anneden gerekli besinleri ve antikorları alamazlar.

-Anne kedi, yavruları emzirirken yüksek kalorili bir diyete ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca yavrularına bakmak için temiz ve sessiz bir yere ihtiyacı olacaktır.

Kedinin Doğumu Hakkında Bilmen Gerekenler

Merak ediyor olabilirsin: “Bir kedinin doğum yapması ne kadar sürer?”. Tam doğum süreci normalde 6 saatte tamamlanır. Ancak 24 saate kadar da sürebilir. Yavru kediler arasındaki geçiş süresi normalde 10 ila 60 dakika sürer. İlk kez doğum yapan bir kedi daha küçük bir çöpe sahip olacaktır. Bir çöpte bir ila dokuz yavru kedi doğarken, ortalama çöp boyutu dört ila altı yavru kedi arasındadır.

Aşağıdaki konulara dikkat ederek bir kedi doğum yaptıktan sonra ne yapacağını öğren:

-Kedin, yavru kedilerin nerede doğduğu konusunda huzursuz görünüyor olabilir. Onları farklı bir yere taşımayı deneyebilir. Yavrularını tutmak için güvenli, sıcak, temiz ve sessiz bir yeri olduğundan emin ol. Belki kedilerini saklamak için yumuşak battaniyeler ve çarşaflarla kaplı bir karton kutu sağlayabilirsin.

-Herhangi bir nedenle yavru kedilerinden bir veya daha fazlasını reddederse, yavru kediye doğum sıvılarından bir miktar koymak sorunu çözebilir.

-Anne için sürekli kesintiler, şiddetli rahatsızlıklar veya acı, anne kedinin yavrularını öldürmesine neden olabilir. Çevresinin sakin olması ve sağlığının iyi olması zorunludur. Diğer evcil hayvanları ve rahatsızlıkları çok küçük yavru kedilerden uzak tut.

-Kedinin iştahı kötü mü ve aşırı mı su içiyor veya kusuyor? Sakarlıklar mı yapıyor? Fiziksel seğirmeye veya çökmeye dikkat et.

-Enfekte bir meme bezi var mı? Bir meme bezi sıcak, ağrılı veya büyümüşse mastitis mevcut olabilir.

-Olağandışı vajinal akıntı veya kanama olup olmadığına bak. Kraliçenin doğumdan sonra 7-10 gün boyunca yeşil/kahverengi vajinal akıntısının olması normaldir.

Yukarıdaki sorunlardan herhangi biri gözlemlenirse hemen veterinere danış. Veterinere başvurduğunda, yavru kedileri anne ile birlikte taşıman gerekip gerekmediğini sor. Yavru kediler evde kalabilecekleri zaman, sen anneyi içeri alırken onlara iyi bakılacağından emin ol.

Yeni Doğan Yavru Kedilerin Bakımı

Yeni doğan yavru kediler, yaşamlarının ilk 24 saatinde anne sütünün ürettiği kolostrumdan zengin antikorlar alacaklardır. Kolostrum vücutlarını hastalıklara karşı koruyacaktır. Herhangi bir nedenle yavru kedi ilk sütü alamamışsa veterinere bildir.

Yeni doğan yavru kedi, anneyi her iki ila üç saatte bir emmekle meşgul edecektir. Üç ila dört haftalık olana kadar ek beslenme gerekli olmayacaktır. Yavru kediler sık ​​sık ağladıklarında ve emzik aradıklarında, yeterli mama alamamış olabilirler. Bu durumda ek mamaya ihtiyaç duyulabilir. Yavru kedilerin yeterince beslenmediğinden şüpheleniyorsan, hemen veterinerine başvur.

1)Yeni Doğan Yavru Kedilere Dikkatli Bak

Yeni doğan yavru kedileri şefkatli ve sevgi dolu bir özenle izle. Yavru kedileri doğumda tartarak ve kayıtlarını tutarak büyüme hızlarını izle. Yeni bir yavru kedi her biri 80-170 g arasında ağırlığa sahip olacak ve sonrasında her gün yaklaşık 10-15 g kazanacaktır. İki haftalıkken, ağırlıkları iki katına çıkarılmalıdır.

2)2-3 Saatte Bir Beslenmelerini Sağla

Her 2-3 saatte bir beslenmeleri gerektiğini ve her gün doğum ağırlıklarının en az %10’unu almaları gerektiğini bilerek yavru kedileri gözlemle. Yavru kedileri sık sık beslemek, düzgün bir şekilde idrar yapmalarına ve dışkılamalarına yardımcı olacaktır.

3)Yavru Kedilerini Sosyalleştirmeye Başla

Sağlıklı davranış gelişimi için yeni doğan yavru kedileri sosyalleştir. Sekiz haftalıktan önce farklı manzaralara, seslere, dokulara, kokulara ve özellikle insanlarla etkileşimlere maruz bırakılmalıdır. Yavru kediler erken sosyalleşmezlerse, daha sonraki yaşamlarında insanlardan ve olağandışı seslerden korkan vahşi kedilere benzerler. Onları çamaşır makinesinin, bulaşık makinesinin ve elektrikli süpürgenin gürültüsü gibi evdeki farklı seslere maruz bırak. Yetişkinler ve çocuklar tarafından nazikçe ele alınma konusunda olumlu deneyimler yaşamalarına izin ver. Anne kedi, en az altı haftalık olana kadar yanında kaldıklarında onları sosyalleştirecektir.

4)Yavru Kedileri 3-4 Haftalıkken Sütten Kesmeye Başla

Yavru kedilerin sütten kesilmesi birkaç hafta sürecektir. Sürece üç ila dört haftalık olduklarında başlayabilirsin. Yavru kedinin küçük azı dişleri yaklaşık 5 haftalıkken geldiğinden, o zaman başlanması gerektiğine inananlar var. Veterinerinin tavsiyelerine uy ve yavru kedilerin için neyin doğru olduğunu hisset.

Yavru kedilerini sütten kesmeye hazırlanırken yavru kedi maması aldığından emin ol. Yavru kedi maması, güçlü büyümelerine yardımcı olmak için kalori, yağ ve protein bakımından daha yüksektir. Yaş mamalar onların nemli kalmasına yardımcı olacağından, önce yaş yavru kedi maması verilmelidir. Ancak yavru kedin kuru mama tercih ediyorsa, bu da işe yarayacaktır. Yemesinin kolay olması için yavru kedi mamasını sığ bir tabağa koy.

Yavru kedini zaman çizelgesinde yemekle tanıştır. Acele etme. Kabul edip etmeyeceklerini görmek için parmağına veya bir kaşığa yiyecek koyara başlayabilirsin. Yavaş yavaş fikre ısınmalarına izin ver ve sonunda yakalayacaklar. Kendi başlarına iyi beslendiklerinde, tamamen yavru kediler için formüle edilmiş katı gıdalara geçebilirsin.

Yavru kediler tamamen sütten kesildikten sonra onlara su verebilirsin. Güvenlik nedeniyle çok sığ bir tabakta su ver. İlk başta onlar için garip olacak ama birkaç gün sonra güvenle içmeye başlayacaklar.

5)8-10 Haftalık Yavru Kedi Aşılarını Planla

6-8 haftalıkken yavru kedi aşıları konusunda kesinlikle veterinere danışman gerekecektir. 6-8 haftalık yaştan sonra aşılar yavru kediler 4 aylık olana kadar 3-4 haftada bir tekrarlanacaktır. Bu temel aşı takvimi, kedini kedi hastalığı, kedi herpes virüsü 1 ve kuduz gibi hastalıklardan koruyacaktır. Kedinin ihtiyaçlarına göre, veteriner kedin için hangi aşıların en iyi olduğunu bilmene yardımcı olacaktır.

 

 

 

Paylaşan heymypet