GÖRME ENGELLİ KEDİLER
Görme engelli kediler için hayatı daha kolay hale getirecek birtakım öneriler hazırladık. Tıpkı 40 yaşını geçmiş insanların okuma gözlüklerine ihtiyaç duyması gibi, 6. yaşını deviren kedilerde de bu tarz görme sorunlarının doğmaya başlaması normal bir durum. Nükleer Sklerosis olarak bilinen bu değişim, göz lensinin esnekliğini yitirmesi, bulanık bir görüntü ve yakındaki nesnelere odaklanma güçlüğü olarak kendini gösterir. Evcil hayvanlar gözlerinde bu sebeplerden oluşabilecek hafif mavimsi lekeye rağmen büyük çaplı görme sorunları yaşamazlar.
Görme bozukluklarından Katarakt ise göz lensini bulandırıp opak bir görünüme sokar. Hastalık ilerlediği takdirde görme kabiliyetini tamamen yok edebilir. Körlüğe sebep olan bu durumun yanı sıra evcil hayvanlar Glokom -göz küresinin içindeki basıncın aşırı yükselmesiyle oluşan oldukça acılı bir hastalık- yüzünden de kör kalabilirler. Bu hastalıktan dolayı görme yetisini yitiren en ünlü isimlerden biri, meşhur müzisyen Ray Charles’tır.
Neyse ki iki hastalık için de tedavi yöntemleri bulunuyor. Glokom için hayvanın çektiği acıyı kontrol altına almak ekstra önem taşımakta. Kedinin neden Glokomdan muzdarip olduğunu tespit etmek, tedavi yöntemlerinin planlanmasında değişiklikler yaratabileceği için epey mühim. Katarakt durumundaysa ameliyat, körlüğü tersine çevirebiliyor fakat bu işlem biraz pahalı ve özel olarak bu konuda uzmanlaşmış veterinerlerce yapılmalı. Bu yüzden meşakkatli bir süreçten geçebilirsin.
Kedinin görme engelli bir kedi olarak hayatına devam etmesine izin vermek, seni zalim biri yapmaz. Hatta, görme engelli kediler genellikle bu durum adına sahiplerinden daha az endişe duyarlar. Eğer kedin bir şekilde kör kalırsa, basitçe koklama ve duyma hislerine odaklanmaya başlar. Görme gücünün yitimi genellikle kademeli olarak gelişir ve hayvanlar bu duruma o kadar başarılı bir şekilde uyum sağlar ki, yaşlanan kedilerinin kör olduğunu keşfeden sahipler büyük bir şaşkınlık yaşar.
Görme engelli kediler, durumdan bağımsız olarak olabildiğince mutlu hayvanlar. Etrafındakilerle etkileşim içerisinde kalmaya ve olan bitenden keyif almaya devam ederler ve buna sahipleriyle iletişimleri de dahildir. Seni sevebilmesi için seni görmek zorunda değil.
GÖRME ENGELLİ KEDİLER İÇİN HAYATI NASIL KOLAYLAŞTIRABİLİRİZ?
Görme engelli kedinin güvenliği, duygusal sağlığı ve rahatlık seviyesi çok önemli. Kedini mutlu etmek ve onu rahat ettirmek için bu önerileri uygulayabilirsin.
- Yemeğinin veya çiş kutusunun yerini değiştirme: Yemek kabı, su kabı, çiş kutusu veya yatak gibi ona ait eşyaları hep aynı yerde tut ki bunların yerini kas hafızası sayesinde aklına kazıyan kedin, yolunu şaşırmasın.
- Kokuyla işaretlemeler yap: Bazı önemli nesneleri güçlü feromonlar içeren kokularla işaretlemek, onun bu nesneleri “burnuyla görmesine” yardımcı olur. Eter yağlarından özellikle uzak durulması gerekir çünkü evcil hayvanının ciğerlerine zarar verir ve oldukça toksiktir.
- Mobilyaların Yerini Değiştirmemeye Dikkat Et: Görme engelli hayvanlar evin ufak bir haritasını kafalarına yerleştirirler ve bu haritadaki değişiklikler kafalarını karıştırır. Görme engelli bir kedinin, hafızası taze olduğu takdirde yerden koltuğa büyük bir özgüvenle sıçradığını görmek alışılagelen bir senaryo.
- Tehlikeli Olabilecek Yerleri Güvenli Hale Getir: Kedin tehlikeden nasıl kaçınacağını öğrenene kadar mobilyaların sivri köşelerine baloncuklu naylon gibi malzemelerle yama yapabilirsin. Evinde hafif yüksek basamaklar varsa altlarına küçük destekler koyarak düşüşleri engelleyebilirsin.
- Kedini Yönlendirmek İçin Sesini Kullan: Kedinin karakteri ve davranışları görüşü azaldıkça biraz değişebilir. Bazı hayvanlar sahiplerine daha fazla ihtiyaç duyar hale gelip yanlarından ayrılmayabilir. Bunun sebebi hayvanının seni bir rehber olarak görmesi ve yakınında durarak yolunu bulmaya çalışması. Bir odaya girdiğinde veya çıktığında kedinle sesli iletişim kurma alışkanlığı edin ki nerede olduğuna dair hayvanının bir bilgisi olsun.
- Evde Başka Hayvan Varsa Onlara Bir Zil İliştir: Çok hayvanlı evlerde, görme engelli hayvanına diğer evcil hayvanların rehberlik edebilir. Diğer hayvanının tasmasına veya üzerinde bir yere bir zil yerleştirerek görme engelli kedine yardımcı olabilirsin.
- Her Odada Güvenli Bir Alan Oluştur: Ayağının altında gezinen hayvanına takılıp düşmemek için her odaya güvenli ve konforlu bir kedi yatağı koy. Eskiden sosyalliğiyle nam salan kediler, görüşleri kısıldıkça daha mesafeli bir tavır takınabilir. Eve gelen misafirlerden kazara ezilmekten korktukları için uzak durabilirler. Güvenli alanlar bu açıdan onları rahatlatır.
- Kedini ürkütme: Görme engelli kediler diğerlerine oranla daha ürkek olurlar. O yüzden onu beslemeden veya sevmeden önce seslenerek varlığını tanıt. Bu şekilde aksi bir refleksle oluşabilecek kazaları önlemiş olursun.