Ginepiglerde Bacak Sakatlığı Durumunda Ne Yapmalısın?

Ginepiglerde bacak sakatlığı, dostlarımızın epey canını sıkacak bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar. Peki böylesi bir durumda ne yapmalıyız? Dostumuza nasıl sahip çıkabiliriz? Tüm detaylar yazımızda!

Ginepiglerde bacak sakatlığı, dostlarımızın başına en sık gelen rahatsızlıkların başında gelir. Sonuçta ufacık bacakları o kadar kırılgan ki! Kafese takılır kırılır, sen yanlış bir hareket yaparsın, o hatalı bir davranışta bulunur… Dostlarımızın bu sakatlıkla karşı karşıya kalabileceği birçok senaryo var. O yüzden ginepig ebeveynleri olarak bu senaryolara hazırlıklı olmanın sorumluluğu, bizzat bizim omuzlarımızda. Madem öyle, hadi bu sakatlığı detaylarıyla incelemeye başlayalım!

GİNEPİGLERDE BACAK SAKATLIĞI VE İZLENECEK ADIMLAR

1. Sakatlığı Tespit Aşaması

Öncelikle şu soruyu soralım: Ginepiginin neden bir bacak sakatlığı yaşadığını düşünüyorsun? Son zamanlarda dostumuzun düştüğü, bacağının bir yere takıldığı ya da senin ters bir hareket yaptığın bir durum yaşandı mı? Eğer bu tür sorunlardan dolayı dostumuzun sakatlandığını düşünüyorsan, bu ihtimallerin hepsini bir köşeye yaz. Dostumuz cidden sakatsa, bu yazdıkların veteriner hekimlere yardımcı olur. Sonra da adım adım ginepigini gözlemlemeye başla.

Bu süreç boyunca ginepiginin hareketlerindeki değişikliklere dikkat kesil lütfen. Bir ginepigin bacağı sakatsa, dostumuz doğal olarak gün boyu mümkün olduğunca az hareket eder. Dostumuz böyle davranarak sakatlığını saklamaya çalışır. Çünkü doğal ortamlarında bu sakatlıkları gösterdiği gibi yırtıcalara yem olması işten bile değil. Baktın ki dostumuz hareket ederken diğer bacağına yükleniyor, sakatlık ihtimalini ciddi anlamda değerlendirmeye başlayabilirsin.

Bir sonraki adım, kemirgen dostumuzun bacağında şişlik veya görünür yaralanma olup olmadığına bakmaktır. Ginepiginin bacağında sorun olduğunu düşünüyorsan olabildiğince dikkatli bir biçimde bu bacağı muayane etmeyi dene. Kesikler, herhangi bir şişme veya görünür yaralanmayla karşılaşırsan dikkat! Hemen dostumuzla veteriner hekim muayenesine gitmelisiniz.

Bu ziyaretten önce son yapman gereken şey de, ginepiginin ağzını incelemek olacak. Çünkü dostumuz yaralıysa vücudundaki kan dolaşımında değişiklikler yaşanır. Bu değişiklikten dolayı da ginepiginin ağzının iç yüzeyi, pembeden daha soluk bir griye ve maviye döner.

2. İyileşme ve Tedavi Aşaması

İyileşme aşamasının başlaması için ilk yapman gereken şey, tabii ki de ginepigini bir veteriner hekime götürmek. Hekim, kuvvetle muhtemel röntgen çekerek tedaviye başlayacak. Sonra da sorunun kaynağını bulmak için başka işlemler uygulayacak ve sakatlığa teşhis koyacak.

Veteriner hekiminiz, bu süreçlerden sonra dostumuza bir tedavi reçetesi çıkaracak. Bu noktada senin üzerine düşen en önemli şey, hekiminizin önerilerine harfi harfine uymak. Bu önerilere uyabilmen için de olası süreci senin için tasvir etmeye çalışacağız. Öncelikle yaralanmanın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak bu süreç değişiklik gösterebilir. Mesela eğer bacak sakatlığı kesin olarak kırıksa, bacak kemiğinin hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Yok eğer ortada sadece bir yırtılma veya enfeksiyon varsa, tedavi süreci muhtemelen ilaçlarla ilerler.

Aman ağzımızdan yel alsın ama, kobayının şiddetli ağrıya neden olacak ciddi bir yaralanması varsa ve tedavi edilemiyorsa… Çok üzgünüz ama bunu da belirtmemiz lazım ki, veteriner hekiminiz ötenazi önerebilir. Bu, verilmesi zor bir karardır bunu biliyoruz. O yüzden de yalnızca başka seçenek olmadığında bu yolu tercih ederiz. Umarız ki, asla ve asla böyle bir durumla karşı karşıya kalmazsınız.

Dönelim tedavi sürecine. Dostumuzu hekimden aldıktan sonra, bakımına evde devam edeceksin. Eğer yaralanma veya enfeksiyon varsa, ginepigine düzenli olarak ilaçlarını vermen büyük önem taşıyor. Ginepiglerin ilaçları genellikle sıvı formda olur. Bu yüzden ilacı beslemek için şırıngaya doldurup dostumuzun ağzına sıkabilirsin. Aynı zamanda açık yaraları temiz tuttuğundan da emin ol lütfen. Mesela bunun için bandajı düzenli olarak değiştirebilirsin. Yok ortadaki sıkıntı sakatlıksa, dostumuzun olabildiğine az hareket etmesini sağlamalısın. Bu noktada da kafesindeki oyuncakları çıkarıp, mamasını daha yakın bir noktaya çekmeni öneririz.

Tabii işin bir de psikolojik boyutları var. Dostumuzun iyileşme sürecini kolaylaştırmak için düşük stresli bir ortam sağla. Bu noktada ginepginin özellikle sessiz ve sakin bir ortama ihtiyacı olacak. Aynı zamanda 18-24 derece sıcaklığındaki bir oda da, dostumuza iyi gelir. Eğer yapı olarak
gürültülü bir evin varsa, ginepigini en izole odaya koymayı düşünebilirsin. Bu yer her neresi olursa olsun, ilk günlerde dostumuzun yeni ortamına alışması için de ekstra çaba göstermen gerekebilir.

Son olarak, lütfen iyileşme süreci esnasında dostumuzun kafesini ekstra temiz tut. Çünkü bakteriler ve virüsler iyileşme sürecine zarar verebilir. Bunun için kafesteki her şeyi sabun ve suyla iyice temizleyerek işe başlayabilirsin.

3. Ginepiglerde Bacak Sakatlığı İyileştikten Sonraki Aşama

Dostumuzun bacağı iyileştikten sonra yine de o bölgeye bir müddet dikkat göstermen gerekiyor. Çünkü bir kere sakatlanan bacaklar, yeniden yaralanmaya daha müsait olur. Bu yüzden dostumuzu severken o bacağa sürekli özen göstermelisin. Bunun için de yapman gereken esas şey, ginepigini düzgün bir şekilde tutmak. Bu noktada da sana birkaç tavsiyemiz var. Bunlardan ilki, dostumuzu tutarken bir elini ginepiginin gövdesini desteklemek için kullan. Diğer elini ise kemirgen dostumuzun arka bacaklarını desteklemek için kullanmalısın.

Bu sayede ginepig dostumuzun omurgasını ve sırtını koruyabilirsin. Zaten bu kısımları korumazsan, olası bir hata dostumuza ciddi bir zarar verebilir.

Bunun yanı sıra kemirgen dostumuza dengeli bir beslenme düzeni ayarlamalısın. Bu sayede sakatlıkların ihtimalini de azaltırsın. Özellikle kalsiyum odaklı besinleri dostumuzun yiyeceklerinden eksik etme lütfen.

Son olarak, düzenli veteriner hekim ziyaretleri sayesinde de olası sakatlıkları önlemen mümkün.

Böylelikle ginepiglerde bacak sakatlığı meselesini elimizden geldiğince aydınlattığımızı düşünüyoruz. Şimdiden geçmiş olsun ve eğer sakatlık yoksa umarız ki hiç yaşanmaz!

Paylaşan heymypet