Dünyanın en ürkek kemirgeniyle evini paylaşmak çok eğlenceli bir karar olsa gerek. Tabi bu karar bazı sorumlulukları da beraberinde getiriyor, unutma. Dostumuza olabildiğince huzurlu bir yaşam alanı tanımak mesela. Tam da bu yüzden ginepig bakımı nasıl yapılır, A’dan Z’ye ginepig bakımının incelikleri nelerdir? Önce bu detayları öğrenmemiz gerekir.
Yanıtlamamız gereken ilk soru: kemirgen dostun büyük bir ginepig mi yoksa ufaklardan mı? Nitekim ginepiginin boyuna göre bir kafes seçmen önemli. O yüzden en iyisi, standart boy kafeslerdense dostuna daha uygun seçeneklere yönelmek. Yine de kenarları 80 cmlik kafesler birçok açıdan yeterli oluyor. Eğer kemirgen dostlarımız çift halinde yaşıyorsa, bunu 100 cm’e kadar çıkarabiliriz.
Ginepig Kafesi Nasıl Olmalı?
Kafeslerin yapıldığı materyal veya biçimleri gibi konular, ginepigler için pek de önemli değil. Yine de telli kafeslerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü kemirgen dostumuz bu telleri kemirerek kendine veya kafese zarar verebilir. Bunların dışında çeşitli tümsekler ve çukurlara sahip plastik kafeslere mutlaka bir göz atmanı öneririz. Son olarak, ginepigine koşuşturup oynayabileceği bir boşluk tanıdığından emin ol. Kafeslerin yüksekliği çok uzun olmak zorunda değil, yeteri kadar geniş olsun yeter. Zaten ginepigler sağa sola tırmanmaya pek de meraklı değil…
İdeal Bir Ginepig Kafesinin Özellikleri
- Kafesin zeminine talaş veya saman koymak, kemirgen dostunun rahat bir uyku çekmesini sağlar. Bu tarz kafes zeminleri birçok yerde var ve hepsi hayvanlara zararsız olması için özel üretiliyor.
- Belirttiğimiz gibi, ginepigler pek ürkek canlılar. Bu yüzden içinde rahatlıkla saklanabileceği kartondan bir kutu hiç fena fikir değil. Böylelikle hayvanın kendine ait alanında stres seviyesini dengeleyer ve daha rahat bir uyku çeker.
- Oyuncaklar! Abartısız her canlının en temel içgüdülerinden biri oyun oynamak. Ginepigin sıkıldığı zaman, stres seviyesi de artış gösterir. Bundan dolayı sen en iyisi; kutular, toplar, buruşturulmuş kağıtlar, küçük plastik poşetler gibi ev yapımı oyuncaklarla dostunu meşgul tut. Fakat dostunun ufak parçalar yutup boğulmamasına dikkat et!
- Ginepig kafesi için seramik ve ağır yemek kapları oldukça uygun. Böylelikle ginepigin yemek kabını sağa sola kaydırırken yemeğini dökmez. Su için ise muhabbet kuşlarının da pek sevdiği suluklara yönelmek iyi olur. Yalnız ginepigler çok su içer, gözün sürekli sulukta olsun!
- Belki bir de partner… Kemirgen dostlarımız sosyal canlılar. Kendilerini kafeste tek başına hissederlerse hızlıca moralleri bozulabilir. Üstelik bu dünyada kimse yalnız kalmak istemez. Eğer sorumluluğunu alabileceğini düşünüyorsan, ginepigini tek başına bırakma deriz!
Adım adım ilerleyerek güvenli, sağlıklı ve güzel bir ginepig kafesi nasıl olmalı konusunu biraz aydınlatmış olduk. Tabi bu ginepig bakımının sadece ufak bir parçası.
Ginepig Tırnakları Nasıl Kesilir?
Ginepig bakımının incelikleri denince en başta tırnak kesimi geliyor. Ginepigler için insanlar ya da kediler ve diğer küçük hayvanlar için üretilen tırnak makasları kullanılabilir. Bebek makasları da uygun olabilir ancak köpekler için olan tırnak makaslarının fazla büyük olduğunu belirtelim.
Tırnak kesme işlemi en az ayda 1, gerekirse daha sık yapılmalı. Çünkü tırnaklar uzadıkça kıvrılmaya başlıyor. Bu da ginepigin yürüyüşünü etkiliyor.
Ginepiginin tırnaklarını kesmek için önce onu sabit durmaya alıştırmalısın. Bu iş rutine oturduğunda ginepigin de ellerinden kaçma konusunda daha az çaba gösterecek. Ancak başlangıçta tırnak kesme işini iki kişi yapmanızı tavsiye ederiz.
Ginepiginin kolayca kaçmasını önlemek için yapabileceklerin şöyle:
- Yere oturup ginepigini sırtı sana değecek şekilde kucağına alabilirsin. Ginepigin kucağına aldığında titriyorsa sebebi bu olabilir.
- Aynı şekilde arka ayaklarının üzerine sırtı sana dönük olarak dikilmesini sağlayıp bir elinle de hafifçe göğsünden tutabilirsin.
- Gerekirse gövdesini ve bacaklarının üçünü bebek kundaklar gibi gevşek bir örtüye sarıp dışarıda kalan ayağın tırnaklarını kolayca kesebilirsin.
Tırnağı keserken sadece sivri uçları kesmeye, içinden geçen damara dokunmamaya dikkat et. Damarı kesersen kanar ve ginepiginin canı yanar. Açık renk tırnaklı ginepiglerde damarı görmek daha kolaydır. Koyu renkli tırnaklı ginepiglerde ise zamanla damarın yerini öğrenebilirsin. Ancak ilk zamanlar riske girmektense tırnağın sivri ve alttan bakınca boş görünen ucunu kesmek yeterlidir. Damarın kendisini kesmesen bile yakın bir yerden kesmek de acı verici olabilir. Bu nedenle başlangıçta tırnak kesme işini nasıl yapacağından emin değilsen bir uzmandan destek isteyebilirsin.
Olur da damarı derin keser ve kanamaya yol açarsan, kan taşı ya da nışadır olarak bilinen madde, kanamayı durdurmak için çok işine yarar. Aynı şekilde nişasta ya da un da kullanabilirsin. Kanayan tırnağı sabuna ya da parafine bastırmak, ya da küçük kesiklerde sadece elle bastırmak da kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Ancak ginepigini kafese koymadan önce kanamanın durduğundan emin ol.
Ginepig Nasıl Taranmalı?
Ginepig bakımının incelikleri söz konusu olduğunda ikinci başlık tüylerdir. Ginegipinin tüylerini düzenli olarak fırçalamanı tavsiye ediyoruz. Küçük, sert bir fırça ile küçük bir metal tarak kullanarak tüyleri uzama yönüne doğru tarayabilirsin. Bu esnada aynı zamanda bit ya da cilt yaraları gibi sorunlara karşı da gözünü açık tut.
Kısa tüylü ginepiglerin haftada bir taranması yeterlidir. Ancak her zamankinden fazla tüy döküyorlarsa o zaman en az iki günde bir taraman yerinde olur.
Uzun türlü ginepigler ise her gün taranmalıdır. Uzun tüylerle başa çıkamıyorsan bir saç makası yardımıyla kolayca kesebilir ya da kestirebilirsin.
Ginepig Nasıl Yıkanır?
Yıkanmak bir ginepig için çok stresli bir durumdur ancak neyse ki ginepiglerin yıkanmasını gerektiren durumlar da birkaç istisnadır. Ginepigin bitlenirse, tüylerine çiş ya da kaka bulaşırsa veya bir yarışmaya ya da gösteriye katılacaksa o zaman yıkanması gerekebilir. Özellikle düzenli taranan ginepigler ise hayatları boyunca yıkanma ihtiyacı hissetmeyebilirler.
Eğer bir ginepig banyon varsa, ginepigler için özel üretilen şampuanları ya da kedi yavrularının kullanımına uygun yumuşak, kokusuz, ilaçsız şampuanları kullanabilirsin.
Küvetin içine çok derin olmayacak şekilde ılık su koyup ginepiginin gövdesini şampuanla köpürt. Gözlerine ve kulaklarına sabun ya da su değmemesine dikkat et. Dikkatle duruladıktan sonra ginepigini havluyla güzelce kurula. İyice kuruyana kadar ılık bir yerde durmasını sağla, aksi takdirde kolayca soğuk alıp hastalanabilir.
Ginepig Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ginepigleri diğer kemirgenlerden ayıran en önemli özelliklerinden biri çiş ve dışkılarının kokmamasıdır. Bu da onları evde bakım açısından avantajlı konuma getirir. Bakımlarının çok daha kolay olacağını düşündürür. Ginepigler oldukça korkak canlılar oldukları için, genellikle kafeslerinden dışarı çıkmayı pek tercih etmezler. Hamsterlar gibi ısırma alışkanlıkları yoktur. Eşyaları kemirme davranışları da. Dolayısıyla koltuğunuza veya sehpanıza zarar vermezler.
Öte yandan ginepigler obur ve iştahlı canlılardır. Örneğin çok sevdikleri bir yeşil sebzeyi onlara uzattığınızda heyecana kapılıp elini ısırabilirler. Bu sebeple tedbiri elden bırakmamanı öneririz 🙂
Ginepig korkak canlılar olduklarını söylemiştik. Bu tedirgin yapıları onları, ani hareketlere ve yüksek seslere karşı ekstra duyarlı hale getirir. Kafeslerinin bulunduğu ortamın daha sessiz, sakin bir yer olması huzuru ve sağlığı açısından önemlidir. Yaşayacağı yoğun bir korku kalbinin durmasına yol açabilir. Öte yandan senin yani ebeveyninin sesine alışması da onun için önem taşır. Sesini her duyduğunda kendini güvende hissedip yatışacaktır. Evine ilk geldiği andan itibaren sakin bir tondan onunla konuşmaya başlamanı öneririz.