Forpus Papağanı

Enerji dolu ve hareketli doğası ile sevimliliği sayesinde hayvan severler tarafından çok sevilen Forpus papağanı, görünümleri ile ilk bakışta muhabbet kuşlarını çağrıştırırlar. Bu benzerliğin sebebi Forpus papağanlarının da muhabbet kuşları gibi renkli tüylere ve minik bir bedene sahip olmalarıdır. Gelin birlikte Forpus papağanını detaylıca inceleyelim!

Anavatanları Güney Amerika olan bu kuşlar, yetişkinliğe eriştiklerinde ortalama 12 santimetre boya ve 25 gram ağırlığa sahip olabilirler. Eğitilmeye en yatkın papağan türleri arasında yer alan Forpus papağanları oldukça zeki canlılardır. Öğrenme konusunda çok başarılı olmaları sosyalleşme hızları ile de paralel gider. Bu papağanlar insanlarla çok kolay bir şekilde samimi ve yakın ilişki kurarlar. Bu da insanları gözlemleyip öğrenme hızlarının artmasını sağlar.

Forpus Papağanı Özellikleri

  •  Güney Amerika kökenli kuşlardır.
  • Minik boyutları ile bilinirler. Yetişkin bir erkek Forpus papağanı ancak 13 ila 14 santimetre boyunda olabilir. Erkeklerde ağırlık ise en çok 30 gramdır. Dişi Forpus papağanlarının boyları ortalama 10 santimetre, ağırlıkları 23 gram kadardır.
  • 7 ayrı alt türleri vardır.
  • Canlı tüylerinin rengi yeşil ve mavi ağırlıklıdır. Daha karışık renkli olanları da mevcuttur. Tüy renklerinin farklılığı türlerini belirler.
  • Gürültücü kuşlar değillerdir. Bu nedenle her ortamda bakılabilirler.
  • Yüksek sesten hoşlanmazlar. Gürültülü ortamlar onları korkutur ve strese girmelerine neden olur.
  • Neşeli ve oyuncu canlılardır.
  • Duygusal olarak çok hassas kuşlardır ve insan duygularına da duyarlıdırlar.
  • Tek başlarına yaşamayı ve yalnız kalmayı istemezler. Bu nedenle onları eşli sahiplenmek uygundur.
  • Fazla cesur davranabilirler.
  • Genellikle tek bir sahip belirlerler ve ona çok bağlanırlar. Sahiplerinin ilgisini hep üzerlerinde hissetmek isterler.
  • 12 aylıkken yetişkinliğe erişebilirler.
  • Dişilerde kuluçka yaşı 24 aydır. Genellikle 4 adet yavru dünyaya getirirler.
  • Cinsiyet ayrımı fiziksel özelliklerine bakılarak yapılabilir. Erkek Forpus papağanlarının kanatlarında, kuyruklarında ve göz çevrelerinde mavi bir şerit bulunur. Bu şerit dişilerde de vardır ama erkeklerinki kadar belirgin ve parlak değildir. Bazı dişilerde ise hiç yoktur.
  • 15 ila 20 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptirler.

Forpus Papağanı Ne Yer?

Forpus papağanlarının beslenme düzenleri de muhabbet kuşlarına benzer. Ama muhabbet kuşlarına göre biraz daha farklı besinler tüketirler. Forpus papağanı için muhabbet kuşu yemleri başlıca tercihler arasındadır. Ayrıca yemlere ek olarak çekirdek içi ile de beslenme sağlanabilir. Forpus papağanının en fazla tükettiği diğer besinlerin başında ise;

– Yeşillikler,

– Elma ve armut,

– Portakal kabuğu,

– Kuruyemişler gelmektedir.

Forpus Papağanları gagaları için çiğnemeyi de çok severler. Bu nedenle bakım esnasında ağaç dallarının bulunduğu bir kafes özellikle bu tür papağanların gaga sağlığı için de önemlidir.

Forpus Papağanı Ne Sever?

Bu papağanlar, kalsiyum ödül mamaları, ahşap kabuk (örneğin mantar kabuğu) ve gözenekli kayaları çiğnemekten hoşlanır.

Forpus Papağanı Ne Zaman Çiftleşir?

Forpus papağanı çiftleşme olgunluğuna 1 yaşında gelir. 6-7aylık gibi kızgınlık yumurtası yapabilir. Gençlik zamanı 6 veya 7 aylıktır. Üreticiler yavrular ilk tüyünü attıktan sonra yani 4 aylıkken, salmadan ayırıp, eşleyip üreme kafeslerine alırlar. Gerekli ortam verildiğinde yani yuvalık erken takılırsa 6 aylıkken yuva yapıp çiftleşip yumurtlayabilirler. Ama bu çok önerilmez çünkü kas ve kemiklerin gelişmediği genç kuşların ilerde eklem hastalıkları, yumurta tıkanması, bağırsak düğümleri, gelişim bozuklukları ve sağlıksız zayıf yavrular vermelerine sebep olur.

Forpus Papağanı Ne Zaman Konuşur?

Evcil hayvanının papağan türü her ne olursa olsun basit kelimeler ile konuşma öğrenme çalışmalarına başlayabilirsin. İlk etapta basit öğrenebileceği cici kuş, kuş ve merhaba gibi kelimeler sana yardımcı olacaktır. Sonraki aşamada bu basit kelimeleri öğrendikten sonra ufak eklemeler yaparak ona bir cümle kurmayı öğretebilirsin. Eğer istersen kuşuna kelime ekleme yöntemiyle şarkı söylemek konusunda da eğitim verebilirsin.

Forpus papağanları da dâhil olmak üzere genel olarak tüm papağanlar herhangi bir sesi defalarca duyduklarında taklit etme aksiyonunu gösterirler. Forpus papağanının sen öğretmediğin halde telefon ve zil sesi gibi devamlı olarak işittiği sesleri tekrar etmesinin sebebi doğasında taklit yeteneğinin olmasıdır. Her ne kadar işittikleri sesleri veya kelimeleri kolay bir şekilde öğrenseler de bunu tekrar edip kendileri çıkarmayı hemen yapamazlar.

Bir papağanın 1. yaşını almadan önceki aylarda kolayca konuşmasını beklemek doğru değildir. Şayet forpus papağanın bir yaşından daha küçükse, kelimeleri öğretmek için yaptığın çabaların sonucu olumsuzsa bu normal bir durumdur. Ona biraz zaman tanımayı dene, büyüdüğünde konuşmaya başlayacaktır. Öte yandan forpus papağanları da dâhil olmak üzere papağanlar, aslen konuşmayı değil daha çok taklit yapmayı öğrenen hayvan türüdür.

Bir forpus papağanına sahipsen onun eğitiminde bir kelimeyi bile öğretene kadar ona her seferinde küçük de olsa bir ödül vermen motive olmasını sağlayacaktır. Son olarak evcil hayvanına tek bir denemede dolu dolu eğitim vermek yanlıştır. Gün içinde aralıklı olacak şekilde, 5 veya 6 defa bir kelime üzerinde çalıştırarak hak ettiği ödülü vermen o gün için yeterlidir.

Forpus papağanları da dâhil tüm evcil hayvanları eğitmekte en doğru yol pozitif eğitimi kullanmaktır. Ona yeni bir kelime öğrettikten sonra ödül vermen pozitif eğitimin bir parçasıdır. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken husus papağanının yemekten en hoşlandığı atıştırmalığı biliyor olmak ve onu vererek gururlandırmaktır.

Konuşma eğitiminde örettiğin her kelimeyi tekrar etmeyi başardığında ona yeni bir ödül vermen onda öğrenilen bir davranış olduğundan daha hızlı ve istekli öğrenir. Ancak her evcil hayvanda olduğu gibi kuşlarda da bir şeyleri öğrenme süreci değişiklik gösterebilir. Bazı papağanlar birkaç hafta içinde onlarca kelime tekrar etmeyi öğrenebilirken bazıları bu süre içinde yalnızca tek bir kelime öğrenebilir.

Forpus papağanının öğrenme hızında ne kadar pratik yapılırsa o kadar çok olumlu sonuç alınabilir. Yalnız burada en önemli kelime sabırdır. Yavaş ve sabırlı bir şekilde onunla geçirdiğin süreden tat al, çabaların mutlaka sonuç verecektir. Papağanlar bazen ilk haftalar içinde kelimeleri dinleyerek algılama aşamasına geçerler ve algılamaları zaman alabilir. Dolayısıyla söz konusu kelimeleri tekrar etme süreci de uzayabilir.

Forpus Papağanı Ne Kadar Yaşar?

15 ila 20 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptirler.

 

Paylaşan heymypet