Fanus Nasıl Temizlenir? Fanus Temizliği İçin Önemli İpuçları

Birçok tropikal balık için iyi havalandırılan geniş bir akvaryum şart olsa da Beta balıkları, bazı guramiler, cennet balıkları ve başka birkaç tür fanusta da yaşayabilir. En küçük balıklar için bile en az 2 litrelik bir fanus gerekir. Dahası fanusların temizliği balıkların sağlığı için büyük akvaryumlardan daha bile önemlidir. Üstelik fanuslarda filtre bulunmaz ve su miktarı az olduğu için kirlilik yoğunluğu da daha yüksektir. Bu nedenle fanusların her hafta temizlenmesi gerekir. Peki fanus nasıl temizlenir? İşte dikkat etmen gereken fanus temizliği detayları…

Fanus Temizliği İçin Önemli İpuçları

Fanus temizliği için ihtiyacın olan ekipmanla başlayalım:

  • Yarım litrelik temiz bir plastik kap
  • Kova
  • Sudaki kloru temizlemek için gerekli kimyasal ürün
  • Ufak bir balık ağı
  • El havlusu
  • Süzgeç
  • Kağıt havlu
  • Diş fırçası gibi ufak bir fırça
  • Akvaryum termometresi
  • Su testi seti ya da bantları

ÖNCE TEMİZ SUYU HAZIRLA

Büyük akvaryumların suyunu azar azar değiştirmek gerekir. Ancak söz konusu fanus olduğunda su miktarı az olduğundan bütün suyu bir kere de değiştirebilirsin. ancak balıklarının şoka girmesini önlemek için musluk suyunun içeriğindeki klor ve amonyak gibi maddelerden iyice arındırılması, doğru sıcaklık ve pH değerinde olması şarttır.

Su kaynağın ne olursa olsun, içeriğindeki klor, kloramin, ağır metaller ve diğer potansiyel zararlı maddelerden arınmasını sağlamalısın. Su sıcaklığını sabit bir seviyede tutman da çok önemli. Son olarak musluk suyunda kısa süre içinde dağılan çözünmüş gazlar bulunur. Bu da suyun pH değerini etkileyerek balıklarını strese sokabilir. Tüm bu sorunlarla, suyu fanusa koymadan önce ilgilenmek zorundasın.

  1. Suyu temiz kovaya doldurmakla başla. (Bu iş özel bir kovan olsun. Bu kovaya kesinlikle sabun ve deterjan koymamalısın.) Akvaryum termometresini kullanarak suyun sıcaklığını ölç. Birçok balık için ideal sıcaklık 22-25 derece aralığıdır.
  2. Suyu klordan arındırmak için gerekli ürünü ilave et. Klor, kloramin ve ağır metallere karşı etkili bir ürün kullanmanı tavsiye ederiz. Klorun balıklar için zararlarını ve bunu anlamanın yollarını da buraya bırakıyoruz.
  3. Suyu test kitinle test ederek içinde klor, amonyak, nitrit ve nitrat kalmadığından ve pH’ının 7.0-7.8 aralığında olduğundan emin ol.

BALIĞI BAŞKA BİR KABA AL

Suyunu hazırladıktan sonra fanusun temizliğine geçebilirsin.

Fanus temizliği yaparken balığını kirli suyun bir kısmıyla birlikte başka bir kaba almalısın. Bu balığının şoka girmesini önleyecektir.

  1. Fanustaki suyun bir kısmını sabun ve deterjan görmemiş temiz bir kaba aktar.
  2. Ağ yardımıyla balığı fanustan alıp kaba taşı.
  3. Balığın stres nedeniyle zıplayıp kaçmak isteyebilir. Ortamın loş olması stresi azaltır. Işığı buna göre ayarlamak için üzerine bir şey örtebilirsin.

FANUS TEMİZLİĞİ

Balığının diğer kapta uzun süre kalması da bir stres faktörü olduğundan elini çabuk tutmaya çalış.

  1. Fanusun içindeki aksesuarları çıkarıp kağıt havluların üzerine ya da temiz bir yere koy.
  2. Temiz süzgeci lavaboya yerleştirip fanusun içindeki suyu süzgece boşalt ve çakılları süz.
  3. Çakılları ılık suyla hafifçe ovalarak güzelce yıka ve üzerindeki kalıntılardan kurtulmasını sağla.
  4. Fanusun içini kağıt havlularla güzelce ovala. Sabun ya da deterjan kullanma.
  5. Fanusun iç yüzeyinde inatçı lekeler varsa ufak bir fırça yardımıyla temizleyebilirsin. Aynı fırçayı aksesuarların üzerindeki lekeleri temizlemek için de kullanabilirsin.
  6. Fanusu ve aksesuarları ılık suyla birkaç kez yıka.

FANUSU YENİDEN ESKİ HALİNE GETİR

Geriye sadece fanusunu yeniden toparlayıp balığını yuvasına yerleştirmek kaldı.

  1. Çakılları fanusun dibine doldur ve dengeli bir biçimde yayılmasını sağla.
  2. Aksesuarları dilediğin gibi yerleştir.
  3. Hazırladığın suyu kovadan fanusa aktar.
  4. Balığı yine ağ yardımıyla plastik kaptan alıp fanusa taşı.
  5. Fanusun dışına sıçrayan suları kağıt havluyla temizle.

BUNLARA DİKKAT!

  • Balıkları gereğinden fazla beslemek büyük bir hatadır. Dengeli ve aralıklı besleme yaptığında fanusun daha uzun süre temiz kalır. Balıklara günde 2 kez 3 dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem vermek yeterlidir. Fanusun ya da akvaryumun dibinde asla birikmiş yem olmamalıdır.
  • Önceden biraz su hazırlayıp birkaç şişeye doldurarak saklamanı tavsiye ederiz. Böylece acil durumlarda hemen su değişimi yapabilirsin.
  • Fanus temizliği sırasında, fanusta kireç lekeleri varsa sirke kullanabilirsin. Fanusu boşken yan yatırıp lekelerin olduğu yere biraz sirke dök. 15-30 dakika beklettikten sonra temiz bir fırçayla fırçala.
  • Fanustaki ve aksesuarlardaki inatçı yosun lekeleri için 1 yemek kaşığı çamaşır suyuna 9 yemek kaşığı su ekleyip karıştır. Fanusu ve aksesuarları bu suda 15-30 dakika kadar beklet. Ardından soğuk suyla birkaç kez durula ve kurumaya bırak.

https://heymypet.com/fanusta-bakilabilecek-baliklar-nelerdir/

Paylaşan heymypet