Evde baykuş beslemek çok cezbedici, öyle değil mi? Nihayetinde filmlerde ve dizilerde görüyoruz. Baykuşlar akıllı, arkadaş canlısı ve duygusal bağ kuran canlılar. Gelelim işin aslına.
Üzülerek söylüyoruz ki, hayallerin suya düşecek çünkü baykuşlar evcil hayvan olmaya pek de elverişli değil. Evet çok büyülü ve çekici canlılar. Fakat onlara evlerde bakmak çok zor ve dostlarımızın sağlığına uygun değil. Mesela baykuşlar evlere sığan kafeslerde beslenemez. Bu özgür ruhlu canlılar, çok daha büyük alanlarda yaşamaya alışkın. İlla bir kafese konacaklarsa, bu çok daha büyük, birkaç katlı bir kafes olmalı. Bunun yanı sıra baykuşlar tüylerini sık sık yıkayarak temiz tutarlar. Ancak bu şekilde sessizce uçabilirler.
Bir başka konu ise, baykuşların doğaları gereği bağımsız ve özgür canlılar olmaları. Sürü halinde yaşamadıkları için sosyal yetileri pek güçlü değil. Arada bir çift halinde avlandıkları olur. Bu durum yine bir dezavantaj yaratır, çünkü baykuşlar çiftlerine çok bağlı hayvanlar. Eğer olur da hastalanır ve baykuşuna bakım sağlayamazsan, yandın. Baykuş kuvvetle muhtemel depresyona girecek.
EVDE BAYKUŞ BESLEMEK NEREDEYSE İMKANSIZ!
Çünkü beslenme rutinleri çok farklı! Avcı kuşlar onlar. Bundan dolayı avlarının besin değerleri klasik kuşlara kıyasla değişkenlik gösteriyor. Muhabbet kuşlarının hürmet ettiği besinler, onlar için yiyecek dahi değil. Bir yandan da etçil canlılar baykuşlar. E haliyle bütün fare, ginepig veya ufak tavşanlarla besleniyorlar. Bunları temin etmek de güç olsa gerek, ne dersin? Tabi bir de baykuş bu canlıları tükettikten sonra o kafesi temizlemesi var… Kemikler, kan ve iskelet. İnan hiç abartmıyoruz, evde baykuş beslemek neredeyse imkansız. Son olarak, sivri gagaları ve pençeleri var. Oldu da bilmediğin bir sebepten dolayı baykuşu kızdırdın. O da tuttu sana saldırdı. İnan bize, isterse canını çok yakabilir. Baykuş evde beslenir mi diye düşünürken bu da aklında bulunsun.
Gelelim bu konuyla ilgili son maddeye. Baykuş beslemek, yasalara aykırı! Evet doğru duydun. Evde baykuş beslemek resmen yasak. Hadi diyelim yasakları deldin. Bir baykuş sahiplendin ve o da hastalandı. Onu hangi veterinere götüreceksin? Gagalı avcı kuşlarda uzmanlaşmış bir veteriner hekime. E veteriner hekime götürünce de foyan ortaya çıkabilir.
Uzun lafın kısası, sen gel bu sevdadan vazgeç. Yok illa egzotik bir hayvan sahiplenmek istiyorum diyorsan, yılanlara ne dersin? Bu yazımızdan onları sahiplenmeye dair birçok bilgi edinebilirsin!