Yaz geldi ve tatile çıkacaksın! Peki ya kemirgen dostumuza ne olacak? Elbette onu da yanına alacaksın… Ancak bu, evcil tavşanla seyahat ederken dikkat etmen gereken birçok durum olacak anlamına geliyor. Yazımızı okuduktan sonra tüm bu süreci rahatlatmak için her bilgiye sahip olacaksın!
Öncelikle, arabada seyahat etmek tavşanlar için stresli bir süreç. Alışmadıkları kokular, araba titreşimleri derken… Bundan dolayı planlı bir şekilde hareket etmen gerçekten kritik. O planın adımlarını ise aşağıda bulabilirsin!
EVCİL TAVŞANLA SEYAHAT PLANI
Tüm yolculuk planını çıkar
Tavşanınla uzun bir araba yolculuğuna çıkacaksan, tüm yolculuğu önceden planlamalısın. Nerede duracaksın, kaç saat gideceksin, ne yiyeceksin, dostumuz ne yiyecek gibi… Tabii olası acil durumlar için de hazırlıklı olman gerekiyor. Bu yüzden planını detaylıca yaparak en azından tavşan dostumuz adına kafanın rahat olmasını sağlayabilirsin.
Tavşanın için uygun bir taşıyıcı bul
Tavşanın için doğru boyutta bir taşıyıcı almalısın. Çok büyük bir taşıyıcı, aman ağzımızdan yel alsın ama olası bir araba kazasında tavşanın etrafa savrulmasına yol açar. Öte yandan, doğal olarak taşıyıcının tavşanının rahatsız olacağı kadar küçük olmasını istemezsin değil mi?
Doğru boyutlarda bir taşıyıcı, tavşanına içeride dönmesi ve taşıyıcının uzunluğu boyunca uzanması için yeterli alan sağlar. Tipik olarak küçük kedi taşıyıcıları (yaklaşık 50 cm uzunluğundakiler) tavşanlar için yeterli. Ancak dostumuz büyükçene bir tavşansa daha büyük taşıyıcılara yönelmen daha iyi olur.
Taşıyıcıyı seyahat için hazır bir hale getirirken zeminine havlu yerleştirebilirsin. Böylelikle dostumuz, yumuşak bir seyahat geçirir. Seyahat günü gelmeden ödüllerle tavşanını ikna edip taşıyıcıya kendi kendine girmesini sağlayabilirsin. Böylelikle o gün geldiğinde dostumuz taşıyıcıya kendiliğinden girer. Bu da onu alıp zorla bir yere sokma gibi travmatik bir deneyimden uzak tutmanı sağlar.
Bir acil durum seyahat kiti hazırla
Bir araba yolculuğuna çıkmadan önce, acil durum malzemelerinin hazır olduğundan emin ol lütfen. Çünkü ancak bu şekilde talihsiz herhangi bir duruma karşı hazırlıklı olabilirsin.
Acil durum kitine:
- Bir kutu saman
- Birkaç günlük pelet
- Ekstra şişelenmiş su
- Taze yapraklı yeşillikler
- Isıtma yastığı
- Buz torbası olan bir soğutucu (yaz aylarında)
Gibi eşyalar eklemelisin. Ayriyeten evcil hayvan ilk yardım çantasının da mutlaka yardımı olur!
Evcil tavşan kafesini de yanında taşı
Acil durum malzemelerine ek olarak gideceğin yere vardığında tavşanının kalacağı kafesi de yanına almalısın. Bunun için dostumuzun gündelik hayatında ihtiyaç duyduğun her şeyi arabaya ekle lütfen. Mesela:
- Kafes
- Bir çöp kutusu ve kaka kepçesi,
- Yemek ve su kapları
- Çeşitli oyuncaklar
mutlaka yanında olmalı.
Molalarda suyu unutma
Araba gezilerinde tavşanlar, dehidrasyon sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Nitekim çoğu tavşan araba yolculuklarında yemek yemek veya içmek istemez. Bu yüzden yol boyunca mola verdiğinizde onlara su içirmenin bir yolunu bulmalısın. Sızdırmayan bir su şişesi tasarımı bulmak için biraz deneme yapmanız gerekecek.
Taşıyıcıyı arabaya sabitle
Evcil tavşanla seyahat ederken dostumuzun taşıyıcısını arka koltuğa koy lütfen. Aynı zamanda arka koltuk kemeri ile taşıyıcıyı sabitleyebilirsin. Bir başka alternatif ise, taşıyıcıyı sürücü koltuğunun arkasındaki boşluğa koymak. Araştırmalara göre bu boşluk, dostlarımızın taşınabilmesi için en güvenli seçenek. Ancak zemin, koltuğa kıyasla daha fazla titrer. Bundan dolayı önce taşıyıcının altına bir havlu koymanı öneririz.
Arabayı serin tut
Kürkleri nedeniyle tavşanlar, kolayca hararet yapabilir. Zaten arabalar da ısı toplama konusunda iyiyken… Mümkün mertebe klimayla arabayı serin tutmalısın. Fakat hava üfleyen delikler, doğrudan tavşanın suratına çarpmamalı. Bir yandan da tavşanın taşıyıcısı uzun süredir güneş alıyorsa, ufak bir mola verip taşıyıcının yerini değiştirebilir ya da üzerine bir havlu örtebilirsin.
Yüksek sesli müziğe dikkat!
Tavşanlar yüksek ses yüzünden strese girebilir! Zaten dışarıdan sürekli alışkın olmadığı sesler geliyor olacak. Bir de yüksek sese maruz kalırsa, dostumuz iyice gerilir. İlla müzik dinlemek istiyorsan, klasik müzik tercih edebilirsin.
Molaları sıklaştır
Tavşanlar genellikle stresli olduklarında yemek yemezler. Fakat dostlarımızın gün boyunca sık sık yemeleri gerek. Bu, sindirim sistemleri için büyük önem taşır. Bu yüzden saatte bir mutlaka mola ver lütfen. Bu molalar, tavşanına araba titreşimleri olmadan rahat etme şansı tanır. Böylelikle biraz daha rahatlayan tavşan dostumuz, biraz su içip yemek yiyebilir.
Aynı zamanda bu molalar sırasında, biraz esnemesi için tavşanını arabaya bırakabilirsin. Ancak, araba kapısı açık olmasın, dikkat! Yoksa evcil tavşanla seyahatten kayıp tavşanımı nasıl bulurum yazısına geçiş yapman gerekebilir…
Yanında taze yeşillikler bulundur
Tavşanının yemek yiyebilmesi için yanında soğutucu ile taze yapraklı yeşillikler taşıyabilirsin. Bu yeşillikler lezzetli ve tavşanlar için caziptir. Bunun için her molada bu yeşillikleri dostumuza sun lütfen.
Tavşanını rahatlat
Her mola verdiğinde, dostumuzu rahatlatmaya zaman ayırabilirsin. Mesela yumuşak bir tonla onunla konuşmanı öneririz. Sonuçta güvendikleri birinin yanında olduğunu bilmeleri, onların sakinleşmesine katkıda bulunur.
Sağlık sorunlarına dikkat et
Hem araba yolculuğunuz sırasında hem de sonrasında tavşanında herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığına dikkat et. Özellikle yolculuk esnasında en çok dikkat etmek gereken iki sorun, sıcak çarpması ve sindirim sistemi stazıdır.
Sıcak çarpması belirtileri:
- Nefes nefese kalma
- Salya akması
- Sıcak ve kırmızı kulaklar ve
- Titremedir.
Tavşanına sıcak bastığını düşünüyorsan getirdiğiniz buz paketini kullanabilirsin. Bu buzu bir havluya sararak tavşanının yanına koy lütfen. Ayrıca dostunu nemli bir havluya (ıslak değil) sarabilir veya soğumalarına yardımcı olmak için kulaklarının arkasına biraz soğuk su püskürtebilirsin.
Sindirim sistemi stazı ise tavşan dostumuz aşırı stresli olduğunda olur. Dostumuz yemek yemeyi tamamen bırakır ve sindirim sistemi kendini kapatır. Bu durumun belirtileri ise:
- Yemek yememek
- Kaka yapmamak
- Enerji eksikliği
- Yüksek sesli mide gurultusu ve
- Küçük kakalardır.
Her halükarda tavşanın durağanlaşmaya başlarsa, ilk yapman gerekenler onu ısıtmak ve yemek yemesini sağlamak olmalı.
Son olarak, temizlik malzemelerini unutma!
Seyahat eşyalarını hazırlarken temizlik malzemelerini unutma deriz! Çünkü tavşanlar, taşıyıcılarının içindeyken işemek zorunda kalacaklar. Hiç olmasını istemeyiz ama bazen bu idrar dışarı sızabilir… Böylesi durumlarda temizlik malzemeleri hayat kurtarır.
Böylelikle evcil tavşanla seyahat konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Umarız yolculuğunuz güzel geçer!