Evcil fare bakımı, evet dünyada evcil fare bakan birçok insan var! Farenin de evcili mi olurmuş diye soruyorsan da yanıtımız belli. Hamster bakanları yadırgamıyorsan, ginepigler sana çok normal geliyorsa farelere neden bakmayalım ki? Tabii farelere bakabilmek için de önce kemirgen dostlarımızın ne tür gereksinimleri olduğunu bilmemiz gerekiyor. Biz de bunun için harekete geçtik ve aşağıya fare bakımının tüm inceliklerini sıraladık!
Öncelikle, fare bakımıyla ilgili genel bir çerçeve çizelim!
Fareler temiz, zeki, insanlarla arkadaşlık etmekten hoşlanan evcil hayvanlar. Aynı zamanda çocuklu aileler için de harika bir seçimdirler. Ancak kemirgen dostlarımızın oldukça fazla ilgiye ihtiyacı olur. Bundan dolayı dostumuza bakmak için zamanının olup olmadığını netleştirmen gerekiyor. Mesela tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi evcil farelerin de sosyal etkileşime ihtiyacı var. Üstelik bu, günlük bir düzende tekrarlamalı. Aynı zamanda fareler her gün kafeslerinin dışında en az bir saat egzersiz yapmalı. Bu nedenle ya dostumuza gerçekten özen göstermen gerekiyor, ya da ailen varsa ailenin diğer üyeleri de farenin sorumluluğunu almalı.
Fareler çocuklar için iyi bir evcil hayvan mı?
Fareler aslında hamster gibi daha küçük kemirgenlere göre çocuklarla daha iyi anlaşır! Çünkü boyları daha büyük ve ilgiden diğer kemirgenlere oranla daha fazla hoşlanırlar. Tabii çocuğun için evcil fare alıp tüm sorumluluğu ufaklığın sırtına da yükleyemezsin. Aksi takdirde farenin tüm sorumlulukları çocuğun kapasitesini aşar ve dostumuz bakımsız kalır.
Evcil fareler ne kadar yaşar?
Fareler ortalama olarak yaklaşık 2.5 yıl yaşar. Bundan ötürü kendini ve varsa ailenin üyelerini bu sürenin kısalığına alıştırmalısın.
Fareler tek başına sıkılır mı?
Evet, fareler illa ki kendi türlerinden bir arkadaşa ihtiyaç duyarlar. Sonuçta sosyal hayvanlar, o yüzden yalnız kaldıklarında tek başlarına sıkılırlar. Hatta depresyona dahi girebilirler. Bu arada, farelerinin çiftleşmesini önlemek için aynı cinsten bir çifte yönelmeni tavsiye ederiz. Yok karışık bir grup fareye bakacaksan, erkeklerin kısırlaştırılmasına dikkat edebilirsin.
Fareler ne zaman uyur?
Fareler de diğer kemirgen kuzenleri gibi gececi hayvanlar. Yani en çok geceleri, şafakta veya alacakaranlıkta hareketlenirler. Bu uyku düzenini göz önünde bulundurarak dostlarımızı kendi odandan farklı bir yere koymak isteyebilirsin. Yoksa geceleri ses yapıp seni uyandırabilirler. Ancak bu da dostlarımızla sosyalleşme imkanını azaltır. Tabii seçim senin!
Fare kafesi için olmazsa olmaz eşyalar neler?
Hemen sıralayalım:
- Uygun bir tel kafes
- Toprak veya paslanmaz çelikten besin kapları
- Suluk
- Yuva görevi görecek kutular
- Onları eğlendirmek için oyuncaklar
Kafeslerden başlayalım; kafesler nasıl olmalı?
Farelerin için en iyi kafes seçimini tel kafes seçersen yaparsın. Bu kafes ne kadar büyük ve uzun olursa o kadar iyi. Yine de ortalama olarak bu kafesler en az 90 cm uzunluk, 60 cm derinlik ve 120 cm yükseklikte olmalı.
Not: Hamster kafesleri fareler için yeterince büyük değil.
Bu kafesi nasıl bir yerde tutmalısın?
Fare dostlarımız seslere ve yaşadıkları çevreye karşı oldukça hassas olabilirler. Bundan dolayı mutlu ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için:
- Isınma sorunları yaşamayan,
- Herhangi bir şekilde cereyan altında kalmayan ve doğrudan güneş ışığından uzak,
- Seni görüp duyabilecekleri bir uzaklıkta ve
- Yüksek seslere maruz kalmayacakları bir odaya ihtiyaç duyarlar.
- Fareniz için güvenli olan yatak takımı şunları içerir:
Farenin kafesini ne sıklıkla temizlemen gerekiyor?
Fare kafeslerini birkaç günde bir kontrol edip kirli yatakları çıkarman gerekiyor. Aksi takdirde kirli bir kafes, farelerde solunum problemlerine ve akciğer enfeksiyonlarına neden olur. Bunu da hiçbirimiz istemeyiz, değil mi?
Ayrıca haftada bir evcil hayvan dostu bir temizleyici kullanarak kafesi tamamen temizlemen lazım. Bu esnada unutmaman gereken bazı şeyler var:
- Dostlarımızın kafesini temizlemen, onların kokusunun da kafesten çıkmasına yol açar. Bu da onları bir daha kafese koyduğunda paniklemelerine neden olur. Evcil fare bakımı açısından bu, yanlış bir uygulama. O yüzden kafesi temizledikten sonra yatakların hepsini atma, bir kısmını kafese geri koy deriz.
- Kafesi temizledikten sonra eski yerine koymayı ihmal etme.
- İşlem sırasında müzik gibi yüksek seslerden kaçın lütfen.
- Temizlik için frelerin uyanana kadar beklemen en iyisi.
- Tüm ipleri, hamakları veya oyuncakları çıkarıp gerekiyorsa temizlemelesin.
Kafesteki eşyalar: Kutular ve yatak!
Fare dostumuz için yatak arıyorsan, kavak olmayan odun yongalarına yönelebilirsin. Aynı zamanda selüloz bazlı küçük yataklar da iş görür. Yalnız talaştan mutlaka kaçın çünkü bu farelerde solunum sorunlarına yol açar. Aynı zamanda kabarık veya dolgu tipi yataklar da tehlikeli olabilir. Dostlarımızın ayaklarına veya kollarına dolanırsa, durum sıkıntı! Son olarak fareler kokuya oldukça hassas. Bundan ötürü kokulu yataklara da hiç bulaşma deriz.
Fareler ayrıca uyuyabilecekleri ve biraz huzur ve sessizliğin tadını çıkarabilecekleri bir yuva kutusuna da ihtiyaç duyarlar. Bu noktada içine rendelenmiş kağıttan yatak yaptığın orta-ufak boyutta bir kutu yeterli olur.
Evcil fare bakımı için oyuncaklar
İşte evcil fareler için bazı oyuncak fikirleri:
- Tırmanmayı sevdikleri için çok seviyeli bir kafes
- Asılabilen ip oyuncakları
- Fare dostu bir hamak
- Fare dostu bir egzersiz çarkı
- Saklanmak ve çiğnemek için karton tüpler ve kutular
- Ağaç dalları, eski tuvalet kağıdı ruloları ve bitki saksıları
- Dişlerini sağlıklı tutmak için kemirme tahtası
Evcil fare bakımı için en önemli nokta: Beslenme!
Evcil fare bakımı için en hassas noktaya geldik çattık. O yüzden daha fazla uzatmadan hemen dostlarımızın beslenmesiyle ilgili bilgilere geçelim. Fareler tahıllar, sebzeler ve kuru köpek maması gibi protein kaynağı içeren çeşitli besinlerle beslenebilir. Ara sıra meyve ve sebze parçalarının da kimseye zararı olmaz. Ancak yer fıstığı ve çekirdek gibi yağ oranı yüksek yemişlerden kaçınmakta fayda var.
Evcil farelerim kilo alıyorsa ne yapmalısın?
Fareler hızla kilo alabilir ve bu sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden:
- Farelerine fazladan ödül yiyecekleri vermediğinden,
- Normal mamalarını doğru miktarda verdiğinden,
- Dostlarımızı egzersizle aktif tuttuğundan emin olmalısın.
Evcil farelerin sağlığıyla ilgili sorunları nasıl anlarsın?
Evcil fare bakımı için bir başka hassas konu da, dostlarımızın sağlık sorunlarına sahip olup olmadığını anlamakla alakalı. Bu noktada dikkat etmen gerekenler:
İştah kaybı
Uyuşukluk veya yorgunluk
Kilo vermek
Burun akıntısı
Burun veya göz çevresinde kırmızı akıntı
Hırıltı veya hapşırma
Eğer bu belirtilerden herhangi birini görüyorsan, yapman gereken basit. Hızla kemirgenler üzerinde uzmanlaşan bir veteriner hekime danışmak!
Böylelikle evcil fare meselesini de netleştirdik herhalde. Peki bu dostlarımızı sahiplenmeyi düşünüyor musun?