Teknolojinin gelişmesi ve internetin tüm dünyayı biraraya getirmesiyle hayatımıza bir sürü ‘ünlü’ dahil oldu. Aralarında tabii ki ünlü kediler de var. Örneğin Ayasofya’nın kedisini Gli ve Huysuz Kedi gibi… Peki internet mi yani kedilerin ünlü olabildiği tek yer? Hayır! Dijital çağ öncesinde de, tarih sahnesine adını yazdırmış ünlü kediler var. İşte sadece birkaçı…
Batmayan Sam
Sam, İkinci Dünya Savaşı sırasında hem Nazi hem de İngiliz Donanması’nda görev yapmış bir kedi. 1941 yılı boyunca, bulunduğu üç savaş gemisinin de batmasına rağmen bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştır. En son Cebelitarık’ta İngilizlerin yanında kalan Sam, yeterince macera yaşadığı gerekçesiyle deniz görevlerinden atfedilir. Belfast’ta bir orduevinde 1955’e kadar yaşamaya devam eder. Georgina Shaw-Baker tarafından yapılmış bir portresi, hala Greenwich Ulusal Denizcilik Müzesi’nde sergilenmekdir.
İlk Uzay Kedisi Felicette
Uzay yarışında Amerika ve Sovyetler Birliği arasında yerini almak isteyen Fransa, 1963 yılında roket kapsülüne bir kedi koydu. Yeryüzünden 160 km yüksekliğe fırlatılan kapsül, yörüngede 18 km’lik bir seyahat gerçekleştirdi. Yeryüzüne paraşütle inen kapsülden Felicette sağ çıktı. O andan itibaren Fransa basınında ve tarihinde ‘Astrocat’ adıyla ün kazandı.
Fare Avcısı Towser
Bu kedi Guinness Dünya Rekorları’na ‘en çok fare avlayan kedi’ ünvanı ile girdi. 1963 yılından itibaren 24 yıl boyunca İskoç viski fabrikası Glenturret’te görev başındaydı. Yakaladığı fare sayısı tam olarak bilinmiyor. Ama Rekorlar Kitabı için gözlendiği süre boyunca günde ortalama 3 fare yakaladığı kaydedilmiş. Yılda yaklaşık 1000 fare demek bu!
Baş Avcı Wilberfoce
Bu seferki fare avcımız bir devlet çalışanı!
İngiltere’de, başbakanlar 1735 yılından beri aynı adreste yaşamaktadır: Downing Sokağı No:10… Tahmin edebilirsiniz ki, özellikle o yıllar fare popülasyonunu kontrol altında tutabilmek için kediler bir ihtiyaçtı. Wilberfoce, 1973 ile 1986 yılları arasında görev yaptı ve 1988 yılında vefat etti. Listede kendisine yer bulmasının sebebi ise görev başında en uzun süre kalmış kedi olmasından kaynaklı. 13 yıllık kariyeri boyunca, Margaret Thatcher da dahil, 4 başbakan için çalışmıştır.
Schrödinger’in Kedisi
Kuantum mekaniğinin kurucularından Avustralyalı fizikçi Schrödinger’in kuramsal düşünce deneylerinden birinin kahramanıdır bu kedi. Soru şuydu: Eğer bir kedi radyoaktif bir atom çekirdeğine bağlantılı bir sensör ve içi zehirli gaz dolu bir şişe ile bir kutuya kapatılırsa ne olur? Deneyin iki ihtimali vardır. İlkine göre, radyasyon sensörü çalıştırır ve şişe kırılır, böylelikle kedi ölür. İkinci ihtimalse sensörün çalışmaması, şişenin kırılmaması üzerine kedinin yaşıyor olmasıdır. Yani kedinin canlılık ve ölülük durumu kutu açılana kadar aslında eşdeğerdir.
Schrödinger’in kedisi aslında kanlı canlı hiç varolmadı. Ama ünlü kediler arasında, tarihte adından en çok söz edilenlerden biri oldu.