Deniz Kuşlarının Dışkısı Yılda 1 Milyar Dolarlık Değer Yaratıyor

Dünya ekonomisi için çok değerli bazı maddeler var. Altın ve gümüş gibi değerli madenler, kömür ve petrol gibi enerji kaynakları, mısır, su ve son birkaç aydır tuvalet kağıdı ile el dezenfektanı… Bu listeye eklenen son değerli madde deniz kuşlarının dışkısı oldu. “Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen anlatalım…

Deniz kuşlarının dışkısı

KUŞ DIŞKISINDAKİ CEVHER!

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, martı, pelikan ve penguen gibi deniz kuşları dışkısı yılda yarım milyar dolar değerinde ekonomik değer yaratıyor. Bunun nedeni kuş pisliklerinin deniz ekosistemleri için hayati önem taşıyan besin maddeleri taşıması ve ticari gübre olarak kullanılabilmesi.

CNN’de yer alan habere göre, bilim insanları deniz kuşları önemi ve bu kuşların yaşam alanlarının korunması hakkında kamuoyundaki bilinci artırmak için amacıyla bir model hazırladı. Böylece kuşların nesillerinin tükenmesinin yarattığı gerçek maliyetin daha doğru bir biçimde ortaya konması amaçlandı.

Deniz kuşlarının dışkısı

Sonuçları bilim dergisi Trends in Ecology & Evolution’da (Ekoloji ve Evrimde Eğilimler) yayımlanan araştırmaya göre kuşların kakaları her yıl 473 milyon dolar hatta belki daha bile fazla değer üretiyor.
Araştırmanın yürütücülerinden Marcus V. Cianciaruso, “Kuş dışkısı üretimi deniz kuşları tarafandın üstlenilmiş ve bizim için hiçbir maliyeti olmayan bir ekosistem hizmeti. Ben bir adaya gidip bu dışkılardan toplayıp piyasad gübre diye rahatlıkla satabilirim” dedi. Brezilya’da Federal Goias Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Cianciaruso, “Bilimsel ve biyolojik önemi olduğu için, deniz kuşlarının ekosisteme yaptıkları hizmetin genel kamuoyunun ve politika yapıcıların anlayabileceği bir dilde değerlemek mümkün” ifadelerini kullandı.

DENİZ KUŞLARININ DIŞKISI BU ÜLKELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Peru, Şili gibi ülkelerde ticari anlamda kuş dışkısı üreten sadece birkaç tür bulunuyor. Ancak diğer türlerin dışkıları da deniz ekosistemlerine besin anlamında önemli katkı yaptığı için kıyı ekonomileri için büyük önem taşıyor.

Cianciaruso ve araştırmanın diğer yürütücüsü Daniel Plazas-Jimenez, deniz kuşlarının dışkılarının doğadaki besin maddelerinin deniz ve kara habitatları arasında taşınmasında en önemli araç olduğunu belirtti.

Deniz kuşlarının dışkısı

Araştırmanın sonuç metninde, “Kuşlar dışkıları aracılığıyla yüksek yoğunlukta azot ve fosforu doğaya salmakta, bu ekosistemlerde önemli çevresel değişikliklere neden olmaktadır” ifadeleri yer aldı. Örneğin mercan resifi ekosistemlerinde, kuş dışkısı, resif balıklarının biyokütlesinde yüzde 48’e varan artış sağlayabiliyor. Bu özellikle Karayipler, Güneydoğu Asya ve Avustralya’da bulunan Büyük Mercan Resifi gibi balıkçılık ve turizm merkezleri için çok önemli bir veri.

Araştırmacılar mercan resifi balıklarının en az yüzde 10’unun hayatta kalmak için kuş dışkısındaki besin maddelerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler’e ve Avustralya hükümetine göre buralardaki ticari balıkçılığın ekonomik getirisi 6 milyar doların üzerinde. Bu değerin yüzde 10’u yılda 600 milyon dolar civarında oluyor” yorumunu yaptı.

Bu değeri 473 milyon dolarlık ticari gübre değeriyle bir araya getirdiğimizde toplam 1 milyar doların üzerine çıkıyor.

Paylaşan heymypet