Sakallı Ejderlerde Cam Sörfü: Nedenleri, Çözümleri

Sakallı ejderler son dönemin en popüler ev hayvanlarından. Bu oyuncu sürüngenlerin kafa sallama, şınav çekme, el sallama gibi başka hayvanlarda göremeyeceğin özellikleri var. Bir de cam sörfü meselesi var tabii. İlk bakışta cam sörfü de oldukça sevimli bir oyun gibi görünüyor ama aslında sakallı ejderinde acilen bir sorun olduğuna işaret ediyor. Bu yazımızda cam sörfü nedir, ne anlama gelir gibi sorulara yanıt aradık.

cam sörfü

Bir sakallı ejderin paniğe kapılmış bir halde teraryumunun cam duvarlarına tırmanmaya çalışmasına cam sörfü ya da cam dansı denir. Cam sörfü yapan sakallı ejder karnını cama dayayıp arkadaki iki ayağının üzerine kalkar ve öndeki minik ayaklarıyla tırmanmaya çalışır. Ancak cam kaygan bir yüzey olduğundan sürekli aşağı düşer.

Sakallı ejderlerin neden cam sörfü yaptığına dair çok sayıda teori bulunsa da, bunların ortak noktası strestir. Bir başka deyişle cam sörfü davranışı stres altında olan sakallı ejderlerde gözlemlenir. Stresin sebepleri ise çeşitlilik gösterebilir. Bunların birkaçını sıralamamız gerekirse;

  • Teraryumun ya da tankın sakallı ejder için fazla küçük olması.
  • Farklı bir alanda yaşıyor bile olsa, evdeki başka bir sakallı ejderin varlığı ve bunun yarattığı rekabet hissi.
  • Teraryumdaki yeni aksesuarlar ya da düzen değişikliği.
  • Sakallı ejderin camdaki yansımasını bir tehdit olarak algılaması.
  • Sıkılma ya da açlık.
  • Optimal seviyenin altındaki subtrat, ışık ya da ısı.

Bu maddelerin birinin ya da birkaçının geçerli olduğu durumlar sakallı ejderin strese girmesine ve cam sörfü yapmasına neden olabilir.

Ancak bu davranış sadece sakallı ejderlere özgü değildir. Birçok başka sürüngen türü ev hayvanında ve balıklarda, stres sonucu cam sörfü davranışı gözlemlenebilir.

CAM SÖRFÜ KADAR SAKAL RENGİ DE ÖNEMLİ

Sakalı ejderinin stres içinde olup olmadığını anlamak için, cam sörfünün yanı sıra başka ipuçlarına da bakabilirsin. Bunların başında da renk değişimleri gelir. Stres içindeki bir sakallı ejderin rengi koyulaşır, hatta siyaha döner. Bu durum özellikle sakalda çok belirgindir.

Eğer bir sakallı ejderin sakalı siyahsa, bunun sebebi yakın zamanda yaşanmış bir değişim olabilir. Üstelik bu değişimin olumlu yönde olması da stres yaratabilir. Örneğin teraryumun yerinin değişmesi, daha büyük bir teraryuma taşınmak, ya da görüş alanında başka bir sakallı ejder bulunması, sakallı ejderinin sakalını karartabilecek faktörlerdir. Stres kaynağı bazen en deneyimli sakallı ejder ebeveyninin bile fark edemeyeceği kadar alakasız bir şey olabilir.

Cam sörfü stres dışında başka sağlık sorunlarına işaret etmez, o nedenle fazla kaygılanmana gerek yoktur. Ama ejderin aynı zamanda yemek yemeyi bıraktıysa veya sürekli uyuşukluk içindeyse, o zaman hastalık ihtimalini değerlendirip acilen veterinerinize başvurmanda fayda var.

CAM SÖRFÜ SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Asıl konumuza göndersek, cam sörfünü sonlandırmak için stres faktörünü ortadan kaldırman gerekir. Ancak strese neden olan şeyin belli olmadığı durumlarda bunu yaparken zorlanabilirsin. O nedenle sakallı ejderin zaten mutluysa, strese girmesini önleyecek gereksiz değişimlerden mümkün olduğunca kaçınmanı tavsiye ederiz. Bunun dışında;

  • Ortamdaki yeni bir unsur cam sörfüne yol açıyorsa, teraryumu eski haline getirmelisin. Yeni aksesuarı ortamdan kaldırabilir, sakallı ejderinin başka sakallı ejderleri görmesine engel olacak bir düzenlemeye gidebilirsin.
  • Yetişkin bir sakallı ejder için 200 litrenin altındaki tanklar küçük gelebilir. Böyle bir durumda cam sörfünü bitirmek için daha büyük bir tank seçeneğini göz önünde bulundurmalısın.
  • Tanklar değişse de ortam aynı kalmalıdır. Daha büyük tankta da aksesuarları ve eşyaları küçükte olduğu gibi konumlandırmalısın. Eşyaları daha geniş bir alana yaysan bile sakallı ejderin kendini yabancı bir yerde gibi hissetmemeli.
  • Sakallı ejderin daha fazla ilgiye ve oyuna ihtiyaç duyduğu için de cam sörfü yapıyor olabilir. Sakallı ejderlerin her gün düzenli olarak oyun oynamaya ihtiyaç duyduğunu aklından çıkarma. Eğer ele gelmeyi seven bir sakallı ejderin varsa, cam sörfü tank dışında daha fazla zaman geçirme isteğinin bir işareti olabilir.
  • Bir sakallı ejderin mutlu ve sağlıklı olması için yaşam alanında aydınlatma, nem ve ortam sıcaklığı uygun olmalıdır. Uygun olmayan gece-gündüz döngüleri, sıcaklıklar, aşırı nemli ya da kurak ortamlar sakallı ejderini strese sokabilir.

Yumurtlama Öncesi Ve Sonrası: Sakallı Ejder Yumurtlarsa Ne Yapılır?

Paylaşan heymypet