“Barınaktan Sahiplenip Ertesi Gün Geri Bırakmak Yanlış Değil”

Evet başlığı doğru okudun. İnsan başlangıçta, “Yahu köpeği sahiplenip hemen sonrasında geri bırakmak zalimce değil mi?” diye düşünmeden edemiyor. Fakat barınak yöneticilerine göre, bu çok normal bir davranış. Hele ki sokağa tekrar bırakma ya da hayvanın da sahiplerinin de birbirine uymadığı bir evde hayvanı beslemeye kıyasla. Bundan ötürü, barınaktan sahiplenip ertesi gün geri teslim etmek aslında oldukça erdemli bir davranış. Kimse kimseyi bu açıdan yargılamamalı…

barınaktan sahiplenip geri bıraktıkları köpek: Rusty
Rusty. Fotoğraf: Humane Society of Central Texas

Barınaktan bir köpek sahiplenip sonra geri bırakmak kulağa hoş gelmeyen bir davranış, evet. Ama “Özür dilerim, hata yaptım”. Bu cümle dünyanın hem en basit, hem de en erdemli cümlesi galiba. Derler ya, “beşer şaşar” diye; insanın yapısında vardır hata yapmak. Fakat bazen o hataları kendimize yediremeyip inatla devam ettirdiğimiz de oluyor. Böylesi inatçı senaryolarda hele bir de başkalarına, mesela barınaktan sahiplenip eve getirdiğimiz bir patili dostumuza zarar veriyorsak…

Rusty’nin hikayesine gelelim şimdi. Kendisi Texas’ta 7 aydır barınakta kalan Alman kurdu cinsi bir patili dostumuz. İlk sahibi, “heyecana kapılıp” Rusty’i sahiplendi fakat birkaç gün sonra barınağa teslim etti. Texas Barınağı’nın yaptığı açıklamada, “Rusty o aylarda depresyona girdi ve sinirleri biraz bozuktu. Diğer köpeklere agresif davranışlar sergiliyordu.” diyerek patili dostumuzun halini ve tavırlarını gözler önüne serdi.

Rusty’nin psikolojik ve davranışsal sorunlarla mücadele etmesini istemeyen barınak, onu bir grup terapisine yönlendirdi. Burada daha mutlu bir hale gelmek adına diğer köpeklerle birlikte keyifli bir eğitimden geçti. Eğitim süresince ondan istenen her şeye harika yanıtlar veren Rusty, eğitimin yıldızlarından biri oldu!

RUSTY’İ BARINAKTAN SAHİPLENİP GERİ BIRAKTILAR

barınaktan sahiplenip geri bıraktıkları köpek: Rusty
Rusty. Fotoğraf: Humane Society of Central Texas

Eğitim sürecinden sonra Rusty’nin davranışları, olumlu yönde değişim gösterdi. Bu yüzden barınak çalışanları patili dostumuzun sahiplendirilme vaktinin geldiğini düşündüler. Haksız da değillerdi, çünkü birkaç gün sonra bir çift geldi ve Rusty’i barınaktan sahiplenip evlerine götürdü. Herkes Rusty’nin ömür boyu yaşayacağı bir yuvaya kavuştuğunu sandı. Fakat hemen ertesi gün o çift, Rusty’i barınağa geri bıraktı.

Elbette hayvan için olumlu bir tecrübe değil bu. Yine de hatanın neresinden dönersek kârdır, öyle değil mi? Sonuçta uygun olmadığı bir evde uygun olmadığı insanlarla yaşamasından iyidir. Barınaktan sahiplenip de hayvanlara türlü işkenceler eden ya da sokağa geri bırakan insanlar da var. Bu açıdan baktığımızda belki de Rusty için çok daha iyi olmuştur barınağa geri dönmek.

Barınak da benzer bir bakış açısını benimsiyor. Nitekim, “ Onu barınaktan sahiplenip geri bırakmak isteyen insanlara asla kızmıyoruz. Yapabilecekleri en doğru şeyi yaptılar. Barınaktan sahiplenip ertesi gün bırakmak yanlış değil. Her köpek her aile için uygun olmayabiliyor. Evet başkaları bu çifte çok yanlış yaptıklarını söylüyor ya da onları yargılıyorlar. Fakat bu saçmalık, köpek onlara uygun değilmiş. Bu durumda onu sokağa da salabilirlerdi. İyi ki Rusty’i bize geri getirdiler” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bu sayede aslında köklü bir önyargıyı da çözümlemiş olduk. Sahiplendiğin hayvanı geri götürmemelisin diye bir şey yok. Tabi önce sahiplenmen gerekiyor onları. Peki nereden? Kurtaran Ev’i hiç duydun mu? Bu yazımızdan bir göz atabilirsin bizce!

 

Paylaşan heymypet