Balıkların Mukus Tabakası (Slime Coat) Nasıl Korunur?

balıkların mukus

 

Daha önce bir balığa dokunduysan, ona dokunmanın jelimsi bir his olduğunu biliyor olman gerek Bu parlak, jelimsi şeyin ne yaptığını bilseydin senin de aynı tabakaya sahip olmak isteyeceğini düşünüyoruz. Sahi, balıkların mukus tabakası nedir? Bu tabaka nasıl korunur?

Balıkların mukus tabakası, balıklarda sağlığın korunmasına yardımcı olan harika bir koruyucu bariyer. Ne yazık ki, çoğu zaman farkında olmadan bu harika bariyere zarar veren şeyler yaparız. Balığının mukus tabakasını korumak için adımlar atman çok önemli.

Slime Coat Nedir?

Balıktaki mukus tabakası, büyük fiziksel nesnelerden küçük bakterilere kadar neredeyse her şeye karşı ön cephe bariyeri görevi gören bir glikoproteinden (bağlı karbonhidratlı protein) oluşur. Bu bariyer ayrıca balıktaki temel sıvıları ve elektrolitleri tutmaya çalışır. Böylece yüzey direncini azaltarak balığın suda süzülmesine yardımcı olur.

İnsanların çeşitli deri katmanları olduğu gibi, balıkların da birden fazla deri katmanı var. Ölçekler, sırayla, ince bir epidermis tabaka ile kaplanır. Epidermisteki goblet hücreleri mukus üretir. Mukus tabakasındaki herhangi bir kırılma, derinin en dış tabakasındaki aşınmaya benzer. Mukus kaplamalarının büyük bir kısmını kaybetmek, cildimizin büyük bir kısmına zarar vermek ile aynı şeyi ifade ediyor.

Slime Coat Nasıl Zarar Görür?

Ne zaman bir şey mukus kaplamaya sürtünse balıklar rahatsız olur. Bir balığın tutulması, çengellenmesi ve hatta ağlanması balçık tabakasının önemli ölçüde bozulmasına neden olur. Diğer balıklar tarafından ısırılması veya kıstırılması da balçık tabakasına zarar verir. Bununla birlikte, balçık kaplamaya zarar verebilecek tek şey fiziksel saldırılar değil.

Herhangi bir stresin, balığın koruyucu kaplamasını etkilemesi mümkün. Sudaki düşük oksijen seviyeleri, sıcaklık değişiklikleri ve yüksek toksinler (örn. Klor, amonyak) koruyucu mukus tabakasını azaltır. Tuzluluk, pH veya sertlik gibi su bileşimindeki değişiklikler, mukus kaplama hasarına katkıda bulunan diğer olası faktörler. Derideki parazitler, balığın mukus üretimini artıran tahrişe neden olur. Balığın görünümünü değiştirerek cildin beyaz veya mavimsi bir tonuna sahip olur.

balıkların mukusSlime Coat Kaybının Etkisi

Daha önce açıklandığı gibi, mukus tabakası balığın tüm yüzeyini kaplar ve insan derisinin dış tabakasına çok benzer. Hasar görmüşse, insandaki yanık veya sıyrıklara benzer. Ancak balıklar, derilerini korumak için balçık katmanlarına bandaj koyamaz. Bu, balıkları hastalığa ve parazitlere açık bırakır.

Birçok balık hastalığına suda her zaman bulunan bakteriler neden olur. Normalde bu organizmalar balçıktan balığa geçemezler. Ancak mukus tabakası kırıldığı zaman bakteriler, bir kaledeki kırık bir kapıdan içeri giren düşman savaşçılar gibi balıkları alt eder. Kısa süre sonra balık, savaşamayacağı bakterilerle dolup taşar. Aynı şekilde, birçok parazit mukus kabuğu zarar görürse balığa girebilir.

Son olarak, balçık kaplama elektrolit dengesini ve uygun sıvı dengesini korur. Mukus kaplamasını kaybetmiş bir balığın, kötü bir şekilde yanmış bir insana benzer yan etkileri olur. Böylelikle çevredeki suya temel mineralleri kaybeder. Tatlı su balıkları, hasarlı deri yoluyla suyu emecek ve aşırı sulanıp şişebilirken, tuzlu su balıkları vücut sıvılarını çevreleyen suya kaybedecek ve susuz kalacaktır.

İzlenmesi Uygun Adımlar

Tamamen önlemek mümkün olmasa da, yapılacak en iyi şey balık mukus kabuğuna en başta zarar vermemek. Balıkları ağla tutmak da dahil olmak üzere mümkün olduğunca tutmaktan kaçın. Bir balığı ağ yerine bir bardak kullanarak alırsan, balçık kaplamaya çok daha az zarar verirsin. Ağ kullanman gerekiyorsa, ağdaki balığı yakaladıktan sonra ağı suda tut ve ağın altına içinde su bulunan bir kap veya kaseye yerleştir. Ardından ağdaki balığın bulunduğu su kabını kaldır. Böylece balık başka bir akvaryuma aktarılırken asla sudan çıkmaz. Bu, mukus tabakasına ve deriye zarar verme olasılığı daha yüksek olan havada tutulurken balıkların ağda çırpınmasını önler. Genel olarak, balığına dokunmayın. Gerekirse, önce ellerini ıslat veya vinil eldivenler giy. Hatta travmayı en aza indirmek için yumuşak nemli bir bez kullan.

Her zaman iyi su kalitesini koru. Kötü su kalitesi, mukus kaplamaya zarar veren balık stresinin önde gelen nedenlerinden biri. Düzenli su değişimleri yap, tankı temiz tut, suyu düzenli olarak test et ve amonyak gibi yükselen toksinleri azaltmak için adımlar at. Suyun sıcaklığının hızla değişmesine izin verme. Çünkü bu aynı zamanda önemli bir stres faktörü. Akvaryuma yeni balıklar eklendiği zaman, akvaryuma yeni gelenleri ve eskileri sakinleştirmek için ışıkları birkaç saatliğine kapat.

Paylaşan heymypet