Akvaryum suyu nasıl olmalı sorusu balık sağlığı denince akla ilk gelen konulardan. Yine de, zaman zaman akvaryum suyuna gereken özeni gösteremiyoruz. Ya da bilgisizlikten dolayı özen göstermemiz gereken noktalardan bihaberiz. Madem öyle, gelin sağlıklı bir akvaryum suyu için olmazsa olmazlara bakalım.
AMONYAK ZEHİRLENMESİ
Amonyak, ister istemez akvaryum suyunda birikir. Çünkü balıkların dışkılarında bulunur ve suya rahatlıkla karışır. Genellikle faydalı bakteriler, bu amonyakları dönüştürür. Fakat yeni tanklara dikkat etmemiz gerek! Eğer faydalı bakterilerin gelişebileceği kadar zaman geçmediyse, amonyak zehirlenmesi balıklara musallat olur. Ya da tanka yeni balıklar eklendiğinde bu sorun açığa çıkar. Son olarak, filtrelere de özen göstermek gerek. Bozulursa ve uzun süre bozuk kalırsa, amonyak zehirlenmesi açığa çıkar.
AKVARYUM ALGİ
Algler, de kaçınılmaz olarak akvaryumlarda oluşur. Bu aslında oldukça sağlıklı ve olumlu bir durum. Fakat fazla alg türemesi, suyu kirleterek balıklara zarar verir. Bu yüzden aşırı türemelerine dikkat etmek gerekiyor. Peki “alg istilası” nasıl önlenir? Bunun birkaç yöntemi var. Suyu sık sık değiştirmek, alg yiyen balıklara yönelmek ya da direkt olarak alg temizleyicilere başvurmak.
BALIK SAĞLIĞI VE AKVARYUM TAŞLARI
Akvaryum taşları ile balık sağlığı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu biliyor muydun? Yalnız şöyle bir sıkıntı var: hangi taş akvaryuma neden zararlı konusu biraz muallak. Bunu kontrol etmenin yöntemi ise, taşın yüzeyinde sirke kullanmak. Eğer sirke kullandıktan sonra taş yüzeyinde baloncuklanma varsa, akvaryumdan uzak tutsan iyi olur.
Taşların sıkıntı yaratmasının temel sebebi ise pH dengeleri. Suyun içerisinde kaldıkça taşlar, pH dengesini bozar.
SUYUN ANİDEN TAMAMEN DEĞİŞTİRİLMESİ
Su değişimleri, balık sağlığı ve akvaryumlar için hassas bir konu. Yine pH dengesi ve faydalı bakterilerin rolü bu konuda büyük. Akvaryum koşullarına göre haftalık ya da aylık su değişimleri ideal. Fakat sık değişimler, sanılanın aksine balıklara pek iyi gelmez. Ya da suyun tamamen değiştirilmesi de. Şayet su parça parça değiştirilecekse, burada da su ısısına dikkat etmek şart. Bu yüzden su değişimine lütfen dikkat et!
AKVARYUM SUYU VE FOSFAT
Fosfat konusu, büyük ölçüde musluk suyu ile alakalı. Şehir şebekesinden dağılan su, genellikle yüksek fosfat içerir. Fosfat ise yukarıda bahsettiğimiz alglere oldukça faydalı. Hal böyle olunca, algler kontrolsüz bir şekilde türeyerek akvaryumuna zarar verebilir. Peki bunun önüne geçmek için elden ne gelir? Komik, ama elden gelebilecek tek şey musluk suyu kullanmamak… Ya da evine fosfat arıtma özelliği de içeren bir arıtma sistemi kurmak.
Bizdeki tavsiyeler bu kadar! Balık sağlığı ve akvaryum suyu nasıl olmalı konusu ile ilgili genel bir çerçeve çizdik. Konular özelinde daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsan, şöyle yapalım: Akvaryum suyu aniden değiştirilse ne olur?, Dışarıda bulduğumuz taşlar akvaryumda kullanılabilir mi? ve Akvaryumda şebeke suyu kullanımı yazılarımız emirnde!