Balık Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Balığımın Cinsiyeti Ne?

Öncelikle şunu söylerek başlayalım: Türden türe anlama yolları değişse de, balıkların cinsiyetini çıplak gözle tespit etmek neredeyse imkansız. Ama yine de türlere ait farklı çözüm yöntemleri yok değil! Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akvaryum Suyu Bir Anda Değiştirilirse Ne Olur?

Balık cinsiyeti nasıl anlaşılır ve balığımın cinsiyeti ne sorusunu sormanın birçok önemi var aslında. Mesela akvaryum dengesini oluşturmanızda balık cinsiyeti önemli bir rol oynar. Ya da belki de balıklarını çiftleştirmek istiyor olabilirsin, değil mi? O yüzden en iyisi, çok zor da olsa bir şekilde balıklarımızın cinsiyetini anlamaya çalışmak.

BALIĞIMIN CİNSİYETİ NE? DAHA ÇOK: BALIĞININ TÜRÜ NE?

  • Melekbalığı: Bu balık türünün cinsiyetini tespit etmek epey zor. Özellikle balıklar gençse, imkansıza yakın diyebiliriz. Fakat erkek melekbalıkları gözlerinin hemen üstündeki bölgede hafif bir bombeye sahip oluyor. Yine de bu yönteme çok da güvenmemek gerek. Eğer çiftleştirmek için bir çift arıyorsan, sana bir tavsiyemiz var. Çocukluklarından itibaren bir arada yaşayacak 10-12 tane melekbalığı edin. Büyüdükten sonra illa iki tanesi birbiriyle çiftleşecek ve sen de kendine bir çift edinmiş olacaksın!

 

  • Beta Balığı: Bu şirin balıkların cinsiyetini tespit etmek neyse ki kolay. Çünkü onları çekici kılan o müthiş yüzgeçler erkeklerin yüzgeçleri oluyor. Nitekim dişilerin yüzgeçleri daha kısa ve daha az renkli. Aynı zamanda petshoplarda satılanlar da erkek olanlar. Çiftleştirme açısından dikkatli olun ama. Bu balık türü, türdaşlarına ve diğer balıklara saldırganlığı ile ünlü. O yüzden hem dişiyi, hem de başka erkekleri ondan uzak tutun. Çiftleştikten sonra da dişiyi uzaklaştırın yoksa erkek ona saldırabilir.

balığımın cinsiyeti ne

ANLAYACAĞIN CİNSİYET MESELESİ BİRAZ ÇETREFİLLİ

  • Ciklet Balığı: Bu balık türünün kendi içindeki çeşitliliği bile o kadar fazla ki, sırf buna özel ayrı bir yazı kaleme alabilirdik. Yine de cinsiyetlerini belirlemek için birkaç yöntem gözetebilirsin. Erkekler dişilere oranla daha ince ama yüzeyleri daha geniş. Ek olarak erkeklerin sırt ve arka yüzgeçleri daha sivri ve büyük. Özellikle arka yüzgeçlerdeki yumurta şeklinde desenler de erkekleri dişilerden ayıran bir nokta. Çiftleştirme noktasında aynı türden ciklet balıklarını çiftleştirdiğinden emin ol. Sen aynı zannetsen de aynı tür olmayabilirler, haberin olsun!

 

  • Gurami Balığı: Guramiler de cinsiyetleri zor belirlenen balık türleri arasında. Yine de erkekleri dişilerden ayırt edebileceğimiz bir nokta var. O da yine sırt ve arka yüzgeçler. Erkeklerinki daha sivri ve uzunken dişilerinki daha yuvarlak ve kısa. Aynı zamanda erkek Guramilerin göğüsünde ve boğazında yoğun kırmızı-turuncu karışımı bir renk oluyor.

 

  • Tetra Balığı: Bu balık türünde dişiler, erkeklerden daha büyük ve biraz daha şişko oluyor. Yine diğer balıklara benzer şekilde erkekler daha canlı renklere ve uzun yüzgeçelere sahip. Sürü halinde yaşamaya alışkın bir tür Tetra. O yüzden çiftleştirmek için bir çift arıyorsan, koca bir sürü Tetra balığı alabilirsin. Genellikle bu şekilde bir çift ediniyor türeticiler. Ama dikkat etmen gereken bir nokta var. Ebeveynlik içgüdüleri dişide de erkekte de yok. O yüzden yumurtaları bulup onlardan uzak tutmalısın.

Balığımın cinsiyeti ne sorusunun karmaşık bir yanıtı var, öyle değil mi? Bazı hayvanlarda durum gerçekten böyle. Mesela cinsiyetini anlamak için çaba göstermemiz gereken bir başka hayvanla, kaplumbağa ile ilgili bir yazımız da var! Ona bu bağlantıdan ulaşabilirsin.

Paylaşan heymypet