Akvaryumun Yüzeyinde Yağ Tabakası Mı Var?

Akvaryumun yüzeyinde yağ tabakası oluşması, su ile hava arasındaki gaz alışverişinin kesilmesine ve sudaki yaşamın boğulmasına neden olur. Yararlı bakteri kültürüne zarar verir ve suyun kalitesini düşürür. Bakalım bu tabakanın sebepleri neler ve nasıl kurtulabiliriz?

akvaryum yüzeyi

Bazı kaynaklarda bio-film, protein şeridi gibi isimlerle anılsa da akvaryumun yüzeyinde yağ tabakası, ismi fark etmeksizin balıklarınız için zarardır. Akvaryum ekosistemi kadar hasaas bir yapıyı kolayca bozguna uğratabilir. Suyun yeterli oksijene sahip olmasını engellediğinden yalnızca balıklarınız için değil, canlı bitkileriniz için de bir tehdittir.

Akvaryumun Yüzeyinde Yağ Tabakası Oluşmasının Sebepleri

Sadece 1-2 damla yağ bile tüm su yüzeyinin yağlanmasına sebep olabilir. Bu yağlanma, elimiz gibi bir dış etkenden ya da balık ölümleri gibi olağan bir durumdan kaynaklanabilir.

Ellerimiz

Cildimizdeki gözeneklerde biriken yağları genelde pek hesaba katmıyoruz. Akvaryumla ilgilenmeye başlamadan önce çok az sabunla ellerimizi yıkayıp bol suyla durulamalıyız. Bu şekilde elimizden bulaşan yağı en aza indiririz.

Bakteri Ölümleri

Acemi akvaryum sahiplerinin sıkça yaptığı hatalardan biri, filtre malzemesini klorlu suda yıkamaktır. Bu ve suya fazla karbondioksit vermek, sudaki sağlıklı bakteri kültürünün çöküşüne neden olur. Bakterilerin çöküşü, akvaryumda toplu ölüme kadar gider. Ölü bakteri kültürünü akvaryumdan kaldırmak için 2-3 tur su değişimi yeterli olur. Üstüne bir de canlı bakteri kültürü takviyesi yapsanız, kesin çözüm olur!

Balıkların Dışkıları

Dostlarınız yemlerini sindirirken yağ ve protein üretir. Tüketilemeyen fazlalık ise vücuttan atılır. Akvaryumun yüzeyinde yağ tabakası oluşmasının ana sebebi balıkların dışkısı olsaydı, bu problemi herkes yaşardı. Fakat durum böyle değil. Belki de akvaryumuz için uygun olandan fazla canlıya ev sahipliği yapıyosunuz. Fazla değil, belki de yeterince çeşitli canlıya ev sahipliği yapmıyorsunuz.

Akvaryum ekosistemi, kurulumu hassas bir dengedir. Sudaki nitrojen döngünüz balık dışkılarının parçalanmasına yetmiyor olabilir. Tankınızın filtrasyonunu güçlendirebilirsiniz. Ya da bir kaç yardımcı arkadaş da çağırabilirsiniz.

Akvaryumu Yanlış Konumlandırmak

Gün içinde kullandığımız bir çok ürün su yüzeyine yapışarak yağlanmaya sebep olur. Örneğin oda spreyleri, deodorantlar gibi içerisinde aerosol bulunduran ürünlerin partikülleri havadan ağırdır. Eninde sonunda bu partiküller bir yere inmelidir, suya neden olmasın?

Kendinizi gözlemleyin. Acaba akvaryumuzun çevresinde bu tip ürünleri sık mı kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse tankınızın suyunu ve yerini değiştirmeyi bir düşünün.

Akvaryumun Yüzeyinde Yağ Tabakasından Nasıl Kurtuluruz?

Anlık Çözüm

Suyu hareketlendiren filtre, motor gibi ekipmanları durdurun. Su duruldukça yağ yüzeye doğru çıkacaktır. Burada imdadımıza yetişecek olan sadece bir parça kağıt havlu! Yüzeydeki tabakayı kağıt havluya emdirin. Büyük bir akvaryuma sahipseniz suyun tekrar durulmasını bekleyerek yağdan tamamen kurtulana kadar işlemi tekrar edin.

Yüzeyde Hareketlilik

Su yüzeyinin hareketli olması yağ şeritlerinin parçalanmasını sağlar. Böylece yağ su kolonuna karışır. Yüzeyin sürekli hareketli kalmasını sağlamak için filtrenin çıkışını yüzeye çevirebilirsin. Bu durumda hava motoru ya da hava taşı kullanmak da birer çözüm.

Yağ birikmesi akvaryumunun sadece bir bölgesinde mi? O zaman su sirkülasyonunda bir sorun var demektir.

“Uğraşamam bu kadar” diyorsan, her zaman bir su yüzeyi emici de kullanabilirsin tabii!

Paylaşan heymypet