Akvaryuma Tuz Atmak Ne İşe Yarar?

Birçok akvarist tarafından uygulanan ama neden yaptıklarını bilmediğimiz bir davranışı ele alacağız yazımızda: akvaryuma tuz atmak. Bu ilginç davranışı bilimsel olarak, balık dostlarımızın sağlığı açısından değerlendireceğiz ve gerçek anlamda bir faydası olup olmadığını anlamaya çalışacağız. O zaman başlayalım!

akvaryuma tuz atmak

Akvaryuma tuz atmak da neyin nesi diye sorabilirsin ama merak etme. Bu uygulama o kadar basit ve mantık dolu ki, bir kez yazımızı okuduktan sonra kafanda her şey netleşecek. Madem öyle, lafı fazla dolandırmayalım. Tatlı su akvaryumlarına tuz, balık sağlığı için atılır. Suyun tuz dengesi balık dostlarımızın dolaşım sistemine doğrudan etki eder. Aynı zamanda yaraların kapanmasına, solungaçların çalışmasına, suyun nitrat seviyesi ve osmotik basıncın dengesine de faydalıdır. Tabii tüm bunlar akvaryumu tuzla doldurmamız gerektiği anlamına gelmiyor! Bu işin hassas noktaları var.

AKVARYUMA TUZ ATMAK NE ZAMAN MANTIKLI?

Özellikle yeni bir akvaryum kuruyorsan, her 3.75 litreye bir yemek kaşığı tuz koymak nitrit zehirlenmesinin önüne geçer. Aynı zamanda tuz, balıkların dış parazitlerden kurtulmasını da sağlar. Fakat, eğer akvaryumunda canlı bitkiler varsa tuz onlara zarar verebilir. Bir de pulsuz balıklar için tuz tehlikelidir. Bu yüzden böylesi durumlarda tuzdan uzak durmak gerek.

HANGİ TUZDAN NE KADAR VE HANGİ SIKLIKLA KOYMALIYIZ?

İlk olarak genel-geçer bir yanlışa parmak basalım. Sürekli olarak akvaryuma tuz atmak akvaryumun dengesine zarar verir. Akvaryumun tuz oranına göre hareket etmemiz şart. Tuz oranını da, farklı durumlarda artırıp azaltacağız. Tuz banyosu ya da tuza batırma yöntemlerinden hangisini tercih ediyorsak ona göre tuz miktarına karar verebiliriz. Peki ya hangi tür tuzları kullanabiliriz? Kaya tuzu, Kosher tuzu veya iyotsuz sofra tuzu işimizi görecektir. Bu arada tuz konusunun yanı sıra akvaryumlarda klor meselesi de mühim. Bu konudaki yazımıza da buradan ulaşabilirsin! Şimdilik dönelim tuz meselesine.

akvaryuma tuz atmak

TUZA BATIRMA YÖNTEMİ

Tuza batırma yöntemi, balık dostlarımızı kısa süreliğine tuza maruz bıraktığımız bir tedavi yöntemi. Bu yöntemde suyun tuz oranı %3 civarında, yani 3.75 litre başı 5 yemek kaşığı tuz kullanmalıyız. Dostlarımızı asıl akvaryumlarından çıkarıp bahsettiğimiz oranda tuzlu su bulunan başka bir kaba veya kovaya alalım. Burada yarım saat kalsınlar ama dikkat, eğer stres belirtileri gösterirlerse işlemi sonlandırmalıyız. Tabii bir de kovaya pompayla oksijen vermek şart.

TUZ BANYOSU YÖNTEMİ

Gelelim tuz banyosu yöntemine. Yukarıda değindiğimiz nitrit banyosu ve balıklarda stresi azaltmak için akvaryuma tuz atmak ve tuz banyosu hazırlamak iyi bir fikir. Stresi azaltmak için her 3.75 litre için 1 yemek kaşığı tuz yeter. Önce akvaryumdan bir kase su alalım. Tuzu suya ekleyip karıştıralım ve çözdürelim. Sonra da bu suyu akvaryuma tekrar ekleyelim. Yok nitrit zehirlenmesini önlemek istiyorsak, her 3.75 litre için 3 yemek kaşığı tuz koyalım. Yine aynı adımları takip edersek nitrit zehirlenmesini önleyebiliriz.

Bu arada, her zaman uyguladığımız haftalık su değişim rutinimizi uygulamaya devam etmeliyiz. Bu sayede yavaşla tuz oranı eskisine döner ve bitti gitti! Böylelikle suya neden tuz atılır meselesini netleştirdik sanki, değil mi?

Paylaşan heymypet