Akvaryum Suyunun Sarı veya Kahverengi Olması

Bazı durumlarda akvaryum suyunun renk değiştirdiğini görmüş olman mümkün. Peki bunun nedenleri ve çözümleri neler? Öğrenelim!

akvaryum suyunun

 

 

Akvaryum suyu normalde berrak ve renksiz olur. Ancak zaman zaman bulanık veya renkli olması da mümkün. Beklenmeyen sarı veya kahverengimsi renkli su genellikle bir sorun belirtisi. Ancak sorun olmadığı durumlar da var. Akvaryum ortamının balıkların için güvenli olduğundan emin olmak için, sarı veya kahverengi suyu derhal araştırıp kök nedenini belirle. Böylece gerekirse sorunu düzeltirsin. İşte akvaryum suyunun renk değiştirme nedenleri

 Sağlıklı Balıkların Kontrolü İçin Akvaryum Su Parametreleri

Bakteriler

Çoğunlukla bakteri çiçeği veya çiçeklenme olarak adlandırılan bakterilerin aşırı büyümesi bulanıklığa neden olur. Su gri veya süt rengi görünür. Ancak bakteriler suyu sarı, kahverengi ve hatta yeşil renklendirmez. Su belirgin bir şekilde sarı veya kahverengi bir renk aldığında, sorun bakterilerden ziyade çözünmüş organik materyal. Dolayısıyla bakteriyel çoğalmayı temel neden olarak elemen gerek.

Aynı anda birden fazla sorunun ortaya çıkma ihtimalini unutma. Su berrak yerine çok bulanıksa, uğraşman gereken birkaç farklı sorun olması mümkün.

Çözünmüş Organik Bileşikler

Renkli veya bulanık suya genellikle çözünmüş organik bileşikler neden olur. Peki bu ne anlama geliyor? Çözünmüş organik bileşikler suda parçalanan organik maddeler. Balık atıkları, çürümüş yenilmemiş yiyecekler, çürüyen bitki parçaları ve hatta çürüyen balık parçaları olur.

Bu kaynakların tümü, suda çözünen ve suyun yapısını değiştirebilen organik bileşiklerin oluşmasına neden olur. Bileşikler sonuçta balığının sağlığını etkiler. Zamanla bu bileşikler su kimyasında balıklara zararlı değişikliklere neden olur. Çözünmüş organik bileşikler ayrıca hoş olmayan kokulara ve akvaryumun daha az çekici görünmesine neden olur.

akvaryum suyununTanenler

Tanenlerin varlığı, genellikle sorun olmayan kahverengi veya sarı suyun bir nedeni. Tanenler dalgaların karaya attığı odunlarda bulunur ve zamanla akvaryum suyuna sızarak onu sarıdan kahverengiye boyarlar. Tanenler suyun pH’ını düşürür ve yumuşatır. Bazı balıklar için bu arzu ve tavsiye edilir. Bu, özellikle gelişmek ve yumurtlamayı teşvik etmek için yumuşak asitli suya ihtiyaç duyan Güney Amerika’dan gelen balıklar için geçerli.

Sorun Giderme Adımları

Birkaç gösterge, suyun renginin değişmesinin temel nedeni ve sorunun çözümü hakkında ipuçları sağlar.

İlk adım suyu test etmek ve pH, amonyak, nitrit ve nitrat seviyelerini belirlemekt. Ayrıca akvaryumu dikkatlice incele. Çok fazla döküntü mü var? Alt tabakada ölü bitkiler, yenmemiş yiyecekler, hatta belki bir yerlerde saklanıp çürüyen kayıp bir balık var mı? Filtre normal çalışıyor mu? Suyun yüzeyinde köpük var mı? Biraz su alıp kapalı bir kaba koyup çalkalarsan köpük yapar mı? Köpük sudaki protein atıklarının göstergesi.

Akvaryumun Tamamını Temizleme!

Akvaryum gerçekten kirli olsa bile her şeyi aynı gün temizleme. Balığa değişikliklere uyum sağlama şansı vermek için temizleme rejimini kademeli olarak düzenle. Aynı zamanda biyolojik kolonilerinize de iyileşme şansı verir. Filtreyi ve çakıl yatağını aynı anda ellersen, işleri iyileştirmek yerine daha da kötüleştirmiş olursun. Birini yap, bir hafta bekle ve sonra diğerini yap.

Suyun temizlenmesi biraz zaman alır. Ancak sonunda çözülür. Düzenli bakım rejimine devam ettiğin zaman sorunun tekrarlaması mümkün değil.

Paylaşan heymypet