Akvaryum Suyu Değiştirme Tavsiyeleri

Akvaryum suyu değiştirme konusu aslında balık sağlığı için büyük önem taşıyor. Şöyle bir düşündüğümüzde, bu adeta kendi evimizin içindeki havayı değiştirmeye benziyor. Hal böyle olunca, balıklarımıza daha sağlıklı bir ortam sunmak için değişim sıklığından tut değiştecek miktara kadar birçok parametre devreye giriyor. Mesela mı?

akvaryum suyu değiştirme

Altı üstü akvaryum suyu değiştirme, ne kadar zor olabilir ki diye düşünebilirsin. Fakat keşke o kadar basit olsaydı… Ne kadar temiz gözükürse gözüksün, akvaryum suyu genellikle zaman geçtikçe, tahmin ettiğinden çok daha kirli oluyor. Düşün ki her gün birkaç defa balıklarına yem veriyorsun. Balıkların yiyemedikleri yemler de suda dağılıp gidiyor haliyle. Bir de balıkların dışkıları ve idrarını hesaba katmak gerek. Bunlar da suda ayrışarak balıkların sağlığına zararlı nitrat ve fosfata dönüşüyor.

Akvaryum suyunu değiştirmek için bunlara ek olarak daha birçok sebep var. Mesela, suyun içerisinde bulunan mineraller ve elementler balıklarımızın sağlığı için çok kıymetli. Zaman geçtikçe bu elementler ya kendiliğinden azalıyor, ya da filtrelere takılıyor. Hal böyle olunca suyun pH değeri düşmeye başlıyor ve bu balık sağlığı için oldukça olumsuz bir durum. Üstüne üstlük, bu mineraller ve elementler doğal filtreleme yapan bakterilerin yaşamı için de değerli. Bu doğal filtreleme bakterileri, sudaki amonyağı temizliyor ve balıkların sağlığına doğrudan doğruya katkı sağlıyor. Uzun lafın kısası, akvaryum suyu değiştirme meselesi adeta minik dostlarımıza vitamin ve mineral takviyesi yapmaya eşdeğer!

AKVARYUM SUYU DEĞİŞTİRME SIKLIĞI VE BUHARLAŞMA

Madem su değiştirme konusu bu kadar önemli, balık dostlarımızın sağlığı için suyu sürekli değiştirsek olmaz mı? Düzenli olarak değiştirmek gerekiyor evet, ama aman dikkat! Eğer suyu her gün sürekli değiştirirsen balıklar için sağlıklı bakterilere zarar verirsin. Üstelik, suyun hepsini bir anda değiştirmek de oldukça zararlı. Aslında balıklar, yaklaşık bir haftada kendilerine yaşamak için uygun bir ortam kuruyor. Doğal bir süreç devreye giriyor ve bakteriler ürüyor. Bu bakteriler karşılıklı bir fayda atmosferi sağlıyor. Suyu bir anda ve sık sık değiştirmek, bakterilerin kaybolmasına neden oluyor. Bu da balık dostlarımıza doğrudan hasar veriyor.

akvaryum suyu değiştirme

Peki ne yapmalı? Suyun %10-15’lik bir kısmını her hafta düzenli olarak değiştirmek genellikle doğru bir tutum. Tabi birçok değişken de söz konusu. Eğer balık yoğunluğu az ise iki haftada bir gibi bir yaklaşım da benimseyebilirsin. Ya da akvaryumun küçükse, değiştirdiğin su miktarı daha fazla olmalı. %20’lik bir değişim böylesi durumlarda daha uygun olan.

Bir de buharlaşma meselesi var. Balık ebeveynleri, sık sık akvaryumdaki su buharlaştıkça üzerine su ekleme gibi bir hataya düşer. Bu, yukarıda belirttiğimiz yaşam ortamı açısından sağlıksız bir davranış. Suda azalma gözlemliyorsan biraz bekle ve haftalık değişim vakti gelince suyu değiştir.

Son olarak, sana birkaç tavsiyemiz daha var:
1) Yeni koyacağın suyun bir gün boyunca beklemesine özen göster. Bu sayede klorin gibi gazlar uçacak, su çökecek ve oda sıcaklığına gelecek.
2) Su değişimi yaparken su yüzeyini vakumla. Kırıntılardan ve yüzeye çıkan taş parçacıklarını temizle.
3) Filtre ile akvaryumun dibindeki çakılların ikisini birden aynı gün temizleme çünkü böyle yaparsan bakteriler ciddi zarar görür. İkisini farklı zamanlarda yap ki, bakterilere oluşmaları için bir şans tanıyabilesin.

Akvaryum suyu değiştirme konusunda kafan biraz daha netleşti mi? Umarız yazımız sana yardımcı olmuştur. Bu arada, akvaryumunu doldururken şebeke suyu, yani musluk suyu mu kullanıyorsun? Eğer yanıtın evet ise, bu yazımıza bir göz atmanda fayda var deriz!

Paylaşan heymypet