Akbaş Özellikleri

Akbaş

DİĞER ADLARI

Çoban Köpeği


RENKLERİ

Beyaz, gri


ÇIKIŞ YERİ

Türkiye


ÇIKIŞ TARİHİ

M.Ö 1000


FAMİLYA

Çoban köpeği

Oyunculuk Potansiyeli
Sadakat
Eğitilebilirlik
Hayvanlarla Dostluk
Sağlık & Cesaret
Zeka Seviyesi
Bekçilik
Sıcağa Dayanıklılık
Çocuklarla Dostluk

Akbaş Özellikleri Nelerdir?

Akbaş türü köpekler heybetli yapıları, sadakatleri ve zekaları ile öne çıkan köpeklerdir. Ebeveynlerine oldukça bağlı ve fedakar canlılardır. Kökleri Anadolu’ya dayanır. Geçmiş yıllardan beri sürüleri koruyan çoban ve bekçi köpekler olarak yetiştirilirler. Ruhları çok bağımsızdır. Öyle ki uçsuz bucaksız çayırlarda keyifle uzun yollar katedebilirler. Bu yönleri onların apartman hayatına uyumlarını güçleştirir. Deneyimli eğitmenlerin elinde sıkı bir eğitimden geçmeleri gerekir. Üstelik bu eğitimlere çok küçük yaşlarda başlanmalı. Çünkü bağımsız ruhları sebebiyle itaat onların zorlandıkları bir konudur. Büyük ırk kategorisinde yer alırlar. Yabancılara ve diğer hayvanlara karşı pek canayakın davranmazlar. 

Diğer çoban köpeklerinden onları ayıran en önemli özelliklerinden biri de, sürüye rehberlik ederken insanlara ihtiyaç duymamalarıdır. Bu onların ününü ülke dışına taşıran etmenlerdendir. 

Normalde çocukları çok sevmelerine rağmen sert tavırlarla karşılaşırlarsa sabırsız davranabilirler. Sağlıklı  bir beslenme programı uygulanır ve hoşuna giden koşullar içinde sevgiyle yaşarlarsa uzun bir ömür sürerler.  

Akbaş türü köpeklerin en ilginç özellikleri arasında sevdiklerini tıpkı bir ebeveyn gibi sevip benimsemeleri gelir. Bekçilik yaptığı sürülerin yeni doğan yavrularına karşı bile oldukça anaç yaklaştıkları bilinir. Yeni doğanları yalayarak temizledikleri bile görülür.

Akbaş Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?

Akbaşların oldukça eskiye dayalı bir tarihleri vardır. 3000 yıl önce anavatanları Türkiye’de görülmüşlerdir. Orta Asya Türklerinin Anadolu’ya göçerken yanlarında getirildikleri düşünülür. Genetik bilimcilere göre Akbaş köpeklerin  genetik atalarının Orta Asya kurtlarıdır. Bunun yanı sıra Macaristan’da bulunan Kuvasz türü ile de akrabalıkları olduğu düşünülür. Anadolu’nun ve hatta dünyanın bilinen en eski köpek cinslerinden biridir. Uzmanlar Akbaş’ların dünyadaki birçok çoban köpeğinin akrabası olduğunu düşünürler.

Akbaş Nasıl Beslenmelidir?

Akbaşlar son derece mütevazı köpekler oldukları için hiç yemek seçmezler. Fakat yine de mümkün oldukça kuru mama ile beslenmeleri önerilir. Kuzu, kılçık, tavuk ya da dana kemiği gibi besinler onların  bağırsaklarında problemlere sebep olur. Sağlıklı gelişimleri için yavruluktan itibaren eksiksiz beslenmeleri gerekir. İlerleyen yaşlarda  kalça sorunları görülebilir. Bu sebeple gelişimleri düzenli olarak takip edilmelidir. Veterinerinize danışarak büyük ırklara özel üretilen mamalardan dostunuz için uygun olanını seçebilirsiniz.

Akbaş Yıkanır mı?

Akbaş türü köpeklerin de tıpkı diğer köpek türleri gibi sık sık yıkanmaları önerilmez. Bunun yerine köpekler için özel üretilmiş bir tarak ile günlük olarak fırçalamanız yeterli olur. Cildinin sağlığı için dilerseniz yılda sadece 1-2 kez yıkayabilirsiniz. 

Akbaş Ne Zaman Yıkanır?

Akbaş köpeğinizi mecbur kalmadıkça yıkamanızı önermeyiz. Yıkamanız gerekirse mevsim geçişlerine, özellikle bahar aylarına girildiğinde yıkayabilirsiniz.

Akbaş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Akbaşlar bir Çoban köpeği türüdürler. Bu özellikleri sebebiyle her türlü hava koşullarına karşı dayanıklıdırlar. Tüy bakımları düzenli olarak köpek tarağı ya da fırçası ile taranarak yapılabilir. Bu hem sağlıklı ve bakımlı görünmelerini sağlar, hem de ciltlerinin hava almasına yardımcı olur. Çok sıcak havalarda yıkamak zorunda kalırsanız özel köpek şampuanı ile birlikte yıkayabilirsiniz. Akbaş köpek türü yılda  2 kere tüy döker. Bu sebeple tıraş edilmesine gerek yoktur ve önerilmez. Köpeğiniz apartmanda beslemeye uygun değildir. Bahçede geniş bir alan sağlamanızı öneririz. 

Akbaş Kaç Kilo Olmalıdır?

Karşımızda tam bir ağır sıklet var diyebiliriz. Akbaşların kiloları cinsiyetlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu iri kemikli ırkın dişileri 58 kg, erkekleri ise 65 kg’a kadar çıkabilmektedir. Doğru bir beslenme ve yeterli aktivite sayesinde formlarını koruyabilirler. Bu nedenle bu cins bir dost edinmek isteyenlerin en azından enerjilerini atmaya yetecek büyüklükte bir bahçeleri olması önerilir.

Akbaş Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Akbaşları eğitirken çok sabırlı olmanızı öneririz. Bağımsız ruhları, özgür tabiatları zorlu bir eğitim sürecine yol açabilir. Eğitirken size biraz zorluk çıkarabilirler ancak bu zekalarıyla ilgili değil, bağımsız ruhlarıyla ilgili bir durumdur. Bu sebeple deneyimli bir eğitmenden yardım almanızı öneririz. Eğitime başlamak için çok geç kalmamanız da önemlidir. Eğitim süreçlerinin ortalama 6 ay sürmesi beklenir.  

Akbaş Saldırır mı?

Akbaş saldırgan bir tür olmamakla beraber ebeveynlerine ve koruması gereken canlılara karşı koruma içgüdüsüyle doludur. Tehlike sezdiklerinde harekete geçebilirler. Ancak düzgün bir itaat eğitimi gereksiz saldırganlıklar göstermesini önler. 

Akbaş Kaç Saat Uyur?

Büyük ırk kategorisindeki köpeklerin çoğunluğu günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Akbaşlar da bu gruba dahildir. Fakat onların uykuyla ilişkileri biraz farklıdır. Bu köpekler genelde çobanlık, bekçlik,  koruma görevi yaptıkları için kalan tüm zamanlarını kestirerek geçirseler de, bir tarafları daima tetiktedir. Uyur gibi görünse de sadece dinleniyordur ve gözü-kulağı etraftadır. 

Akbaş Tüy Döker mi?

Akbaş türü köpekler çok fazla tüy dökmezler. Mevsim geçişlerinde, özellikle bahar aylarında  her zamankinden fazla tüy dökerler. Yine de bakımları zor değildir. Haftada birkaç kez fırçalayarak daha sağlıklı tüylere kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. Zaten bahçede bakacağınız için tüy problemi yaşamazsınız ancak yine de bakımı için taramayı ihmal etmemenizi öneririz.

Akbaş Ne Kadar Büyür?

Akbaş türü çoban köpekleri oldukça irilerdir. Ortalama uzunlukları 80 cm kadar gelebilir. Kiloları ise 60 kg’a kadar ulaşabilmektedir.

Akbaş Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Erkek ve dişi köpeklerin ideal kısırlaştırma dönemleri değişiklik gösterir. Köpeklerin ideal kısırlaştırma zamanı genel olarak 2 aylıktan itibarendir. Buna rağmen uzmanlar 4-6 aylık olana dek beklenmeyi önerir. İdeal kısırlaştırma dönemi köpeklerin türleri, cinsiyetleri ve ırk boylarına göre değişiklik gösterir. Örneğin büyük ırklar küçük ırklara göre daha geç olgunlaşır. Bu sebeple daha geç kısırlaştırılması gerekir. Birçok veteriner hekim, dişi köpekler için ideal kısırlaştırma dönemi için ilk kızgınlıktan hemen önceki zamanlarını ideal bulur. Erkek köpeklerin kısırlaştırma zamanı ile boyutları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Küçük ve orta ırklar için ideal zaman 6 aylıkken, büyük ırklar  1 yaşında kısırlaştırma operasyonuna uygun bulunur. Köpeğiniz için ideal zamanlamayı veterinerineriniz verecektir.

Akbaş Kaç Yıl Yaşar?

Akbaş türü köpeklerin ortalama ömürleri 10 ile 15 yıl arasındadır.

Akbaş Nasıl Tıraş Edilir?

Akbaş kısa tüylü bir köpek ırkıdır. Tüylerinin tıraş edilmesine gerek bulunmamasının yanı sıra, uzmanlarca da önerilmez. 

Akbaş Kaç Yavru Doğurur?

Büyük ırka mensup birçok cins gibi Akbaş türünün dişileri de tek seferde 8-12 adet yavru doğurabilir. Bu tür köpeklerin gebelik süreleri 58-65 gün sürer. Bir batında kaç yavru dünyaya gelebileceği dişinin gençliğine, sağlık durumuna ve büyüklüğüne göre farklılaşabilir. Erkeğin rolü de oldukça önemlidir. 

Akbaş Yasaklı Irk mıdır?

Akbaş yasaklı bir köpek ırkı değildir. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir itaat eğitiminden geçirerek güvenle besleyebilirsiniz.

Akbaş Neden İshal Olur?

İshalin sebep olduğu en yaygın davranışlardan bazıları şunlardır: Diyet veya ikramlarda değişiklik. Çöp, bozulmuş yiyecek veya oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar.

Paylaşan heymypet