Kuşumu Nasıl Sosyalleştirebilirim?

Çoğu evcil kuş, seninle ve ailenle vakit geçirmekten hoşlanan sosyal yaratıklardır. Sosyalleşme, basitçe evcil hayvanınızla, onları ailenizin bir üyesi gibi hissettirecek şekilde etkileşimde bulunmak anlamına gelir. Peki onu nasıl daha sosyal hale getirebilirsin?

kuşumu nasıl

“Kuşumu nasıl sosyalleştirebilirim?” pek çok kuş ebeveyninin merak ettiği konuların başında gelir. Kaliteli zaman geçirmek kuşunun genel sağlığı ve esenliği için hayati önem taşır. Karşılıklı güvenin gelişmesine yardımcı olur ve bağınızı güçlendirir.

Kuşunun insan etkileşimi sınırlıysa, seninle nasıl sosyalleşeceğini öğrenmesi zaman alabilir. Elle beslenen veya bebekken iyi sosyalleştirilen kuşlar, evcil hayvan ebeveynleri ile daha kolay ve hızlı bir şekilde etkileşime girebilir. Her iki durumda da, yeni evlerinde kendilerini güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olmak ve sosyalleşmeyi ikiniz için de keyifli bir deneyim haline getirmek için atabileceğin birkaç adım vardır.

EVCİL KUŞUNU NASIL SOSYALLEŞTİREBİLİRSİN?

Veterinerlik direktörü Dr. Whitney Miller, “Kuşları sosyalleştirmek, diğer evcil hayvanları sosyalleştirmekten farklı değildir.” diyor.

İşte kuşunu daha sosyal bir canlı haline getirmen için önemli tüyolar…

Adım 1: Yavaş başla!

Kuşların yeni durumlarda biraz çekingen olmaları alışılmadık bir durum değil. Bu nedenle kuşunu yeni yuvasına alıştırmanın ilk adımı, onları senin varlığına alıştırmaktır. Dr. Miller, hızlı hareketlerin ve yüksek seslerin onları ürkütebileceğini düşünüyor. Bu yüzden bakımını yaparken ve kuşunu kontrol ederken hareketlerini yavaş ve sabit tutmanı öneriyor. İlk başta etkileşimlerini en aza indirip sana olan güvenlerini artırmak için onunla yumuşak ve doğrudan konuş. Kuşunun mutlu olduğuna ve güven kazandığına dair işaretler arasında şarkı söylemek, konuşmak veya ıslık çalmak sayılabilir. Yeni evine alışması ve kendini güvende hissetmesini sağlamak için etkileşimlerini birkaç gün minimumda tutmaya çalış. İyi sosyalleşmiş kuşlar bile yeni evlerinde ilk birkaç gün habitatlarından çıkarılmamalıdır.

Adım 2: Onu aileye tanıt

Kuşun yeni evinde ve çevresinde rahat göründüğünde, temas ve doğrudan etkileşim üzerinde çalışmaya başlayabilirsin. Dr. Miller, “Kuşu sosyalleştirme sürecine ailedeki diğer insanların dahil olması da önemlidir” dedi. “Birçok kuş türü, bir kişiye çok bağlı olabilir, buna çift bağı denir”, bu nedenle kuşunun bir aile üyesini özel favorileri olarak görmesi yaygındır. Fakat diğer insanlarla da ne kadar etkileşime girerse yabancılarla rahatça etkileşime girme olasılıkları o kadar yüksek olur. Kuşun ses çıkarmaya ve daha fazla rahatlık belirtisi göstermeye başladıkça, evde daha tanıdık yüzler gördüğünden ve kokularına, seslerine ve genel tavırlarına alıştığından emin ol.

Adım 3: Yabancılarla tanıştır

Kuşunu arkadaşlarına ve misafirlere tanıtırken, ortamda sen bulunduğun için rahat davrandığını unutma. Türlere bağlı olarak, bebekken elle beslenmeyen ve insan etkileşimi olmayan kuşların, diğer insanların arkadaş canlısı olabileceğini fark etme olasılıkları daha düşük olabilir. Bu nedenle arabuluculuk yapmak sana kalmış. Kuşunun diğer insanlarla iyi sosyalleşmesini sağlamanın en iyi yolu, onu çeşitli insanlara maruz bırakmaktır. Bazı durumlarda, kuşun sana güvenebilir, ancak yine de başkalarına güvenmeyebilir.

Kuşunun yüksek, ürkütücü seslerden veya hızlı hareketlerden hoşlanmadığını arkadaşlarına bildir. Onun ilk başta yeni ziyaretçileri gözlemlemesine izin ver. Ancak rahatlamış göründüğünde ve sen yanındayken ona yaklaşmalarını sağla.

 

3. Adım: Diğer kuşlarla zaman geçirmesini sağla

Kuşunun diğer kuşlarla sosyalleşme konusunda rahat olup olmayacağı, türü, bebekken elle beslenip beslenmedikleri ve büyüdüğünde diğer kuşlarla tanışıp tanışmadıkları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bazı kuşlar, aynı türden arkadaşlarıyla birlikte olmaktan büyük keyif alır. Örneğin ispinozlar, en az bir başka ispinozla birlikte barınmayı tercih eder. Muhabbet kuşları ve sultan papağanları gibi diğer kuşlar, evcil hayvan ebeveynleriyle bağ kurmak için tek başına veya birbirleriyle bağ kurmak için çiftler halinde tutulabilir. Farklı kuş türleri asla bir arada barındırılmamalıdır. Bununla birlikte, bazı kuşlar, yaşam alanlarının dışında da birbirleriyle etkileşime girmekten hoşlanırlar.

kuşumu nasıl

Adım 4: Evdeki diğer hayvanlarla tanıştır

Evinde köpek, kedi, veya hamster varsa bunların doğal olarak yırtıcı hayvanlar olduğunu unutma. Bu doğası nedeniyle kuşun, evini paylaşan evcil hayvanlardan ayrı tutulmalıdır. Kuşunu kafesinden çıkarmadan hatta kapısını açmadan önce diğer evcil hayvanları odadan çıkarmaya çalış. Onu oyuncak sanabilirler. Oynarken canını yakabilirler. Pençeleriyle incitebilirler hatta onu yemek bile sanabilirler! Hiçbir şey olmasa dahi miyavlayarak ya da havlayarak onu strese sokabilirler.
Zamanla, kuşunun bir köpek veya kedinin çevrelerinin normal bir parçası olduğunu anlamasına yardımcı olabilirsin. Bunun anahtarı, kendilerini güvende hissettiklerinden ve hiçbir şekilde tehdit altında olmadıklarından emin olmaktır.

 

Adım 5: Biraz eğitim

Kuşunuz yeni yuvasında bir hafta kaldıktan, yeni ortamına alıştıktan sonra bazı temel eğitim tekniklerini tanıtmaya başlayabilirsin. Tabii bunun için önce insan ya da hayvan, ailenin tüm diğer üyeleriyle kaynaştığından da emin ol. Örneğin, bir kuşun öğrenmesi gereken en önemli hareketlerden biri “ele gelme” hareketidir. Birçok kuşa, geldikleri yerde elleçleme yoluyla bu öğretilmiş olsa da, eğitimlerine evde devam etmek önemlidir.

Bu hareketi öğretmek için, elini kafesinin yakınlarına yerleştir. Ardından yavaşça ve sessizce elini kafese doğru hareket ettir. Kuşun henüz bu tür bir etkileşime alışmadıysa, elinin yakınlarında olmasına alışmasını sağlayarak eğitime başla.

 

 

Adım 6: Yeni etkinlikler

Kuşunla konuşarak, taklit edecekleri bazı kelimeler öğrenerek ve sürekli sosyalleşmelerine yardımcı olarak aranızı ısıtabilirsin. Bunu başının arkasını veya sırtını nazikçe okşayarak ve onu ele gelmeye alıştırarak destekleyebilirsin. Hoşuna gidecek yemler, pelet, meyve veya sebze sunmak veakıllı davranışları için onu bol bol övmek de sosyalleşmesine yardımcı olacaktır.

  • Onunla mümkün olduğunca iletişim kur
  • En sevdiği oyuncakları kullanarak vakit geçir
  • Saklambaç ya da at-getir gibi eğlenceli oyunlar oyna
  • Birlikte TV izleyin veya müzik dinleyin

 

7. Adım: Dikkatin üzerinde olsun

Kuşunu sosyalleştirmek, bir miktar gerilmesine yol açabilecek bir süreçtir. Bu nedenle olası herhangi bir gerilme belirtisini fark etmek önemlidir. Örneğin, onu sosyalleştirmeye çalıştığın anlarda agresif tavırlarda bulunursa, kanatlarını açıp ve yüksek sesler çıkarırsa bu gerildiğinin işaretidir. Tüy dökmek de genellikle stres belirtisidir. Kuşun sosyalleşmeye çalıştıktan sonra bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, herhangi bir sağlık sorununu ekarte etmek için veterinerinize danışın.

Paylaşan heymypet